精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.Cao Wenxuan,a Chinese writer,has become world famous because of winning the Hans Christian Andersen Prize recently.
Born in 1954in a small village in Yancheng,Jiangsu Province,Cao spent his childhood in a poor family.He once studied at Beijing University and is now a professor of Chinese literature and children's literature.
"When people achieve something,it is because they have a background,"Cao told Xinhua soon after his award's announcement."And my background is China,"he added."All of my stories are set in China,all of them are Chinese stories,but at the same time they are the stories of mankind."
Recently Cao's books have been making their way into the world and have found readers in Britain,France,Germany and Italy.
Cao hopes that the world will look at China's literature with a more fair mind,and that Chinese writers will make an effort to use a language that is suitable for translation,a communication style that can be understood by the whole world.
The German painter Sonja Danowski drew the pictures for Cao's"Grass Hut",a novel about a boy's primary school life."I met Cao two years ago.He saw my works and liked the style.He thought that my style could be suitable for his books."she told Xinhua."When receiving the English translation of Grass Hut,I read it and at once I knew that I wanted to draw the pictures,because during reading I already had them in my head…It was very amazing.I love the Chinese mood,"she added.
"Cao writes beautifully about the lives of children facing difficulties and great challenges.He also helps shape a literary tradition in China that honors the realities of children's worlds,"said Patricia Aldana,the Hans Christian Andersen Jury President 2016.
41.Why is Cao Wenxuan famous all over the world now?D
A.Because he writes many books.
B.Because he has a background.
C.Because he is a Chinese writer.
D.Because he wins the Hans Christian Andersen Prize.
42.What is Cao's hope about China's literature?D
A.The world will look at China's literature with a more fair mind
B.Chinese writers will make an effort to use a language that is suitable for translation
C.Writers can help shape a literary tradition in China that honors the realities of children's worlds
D.China's literature will be looked at more fairly by the world and the language Chinese writers use will be suitable for translation.
43.Cao's books are about the following EXCEPTC.
A.Chinese stories.
B.Primary School life.
C.English translation.
D.Brave children.
44.What can we infer(推断) from the article?A
A.Cao's books have been translated into many languages..
B.Cao is easy to work with.
C.Cao is good at drawing..
D.Cao's books are only for children,not for the adults.
45.Where can we probably find the article?B
A.In a science book.
B.In a newspaper.
C.In a Chinese novel.
D.In a magazine about fashion.

分析 本文介绍了获得安徒生文学奖的中国作家曹文轩,他写的书受到了许多国家的读者的喜爱,他认为中国作家要努力用一种适合翻译的语言来创作.

解答 41.D 细节理解题.根据Cao Wenxuan,a Chinese writer,has become world famous because of winning the Hans Christian Andersen Prize recently可知曹文轩出名的原因是因为获得了安徒生奖,故选D.
42.D 细节理解题.根据Cao hopes that the world will look at China's literature with a more fair mind,and that Chinese writers will make an effort to use a language that is suitable for translation,a communication style that can be understood by the whole world.可知曹希望中国的文学被平等的看待,中国作家要努力用一种适合翻译的语言.故选D.
43.C 细节理解题.根据文章内容可知曹写了许多关于中国的故事,还有许多和孩子有关的故事,没有提到他写关于英语翻译的书,故选C.
44.A 细节理解题.根据Recently Cao's books have been making their way into the world and have found readers in Britain,France,Germany and Italy.可知曹的书已经被翻译成了许多语言,故选A.
45.B理解推断题.根据文章内容可知本文介绍了获得安徒生文学奖的中国作家曹文轩,应该是在报纸上的一篇文章,故选B.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.I had a bad cold that day.The doctor told me _________ in bed.(  )
A.stayedB.stayingC.to stayD.stays

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.Teachers,grandparents,parents and classmates,I'm very proud that I have been chosen to speak to you all today.I'm a bit nervous as I've never made a speech before to so many people,so please forgive me if it shows!
As we all know,it's time to say goodbye to everyone.We're sorry to leave you at the end of our junior high school education,and we promise that we'll never forget the happy times we have spent in these buildings with you all.
Now,I'd like to thank three groups of people for the three things I've learnt while I've been a pupil at our school.The first group is my friends,and what I've learnt is the importance of friendship.We've worked hard together,we've even shared some difficult times together,but we've also had a lot of fun.Many of us will go to new schools and we may not see each other so often in the future.But friends don't have to see each other all the time.Sometimes the friends you treasure most are the friends you see less often.A life without old friends is like a day without sunshine.We'll always stay in touch.The second group is our parents and grandparents.We thank you for the love you have shown us during our years at junior high school,for making a home where we feel both safe and relaxed.We also thank you for your help with our homework.How many of us owe our good grades to the suggestions you have made during those long evenings?And finally,the third group is our teachers.We can never pay you back for your kindness,your patience,and gift of knowledge which you have offered us; sometimes you've made us work very hard.But you have always been fair and you'll always be our role models.There's a saying from Ireland which is a favorite of mine:Strangers are only friends you haven't met yet.
I couldn't say it better myself.So from the bottom of my heart,I thank you all and wish you success for the future.
16.The speech was probably made byC.
A.A head teacher.
B.A graduate.
C.A new student.
D.A school clerk.
17.What's the main purpose of the speech?C
A.To say goodbye to three groups of people.
B.To make a promise for the bright future.
C.To show appreciation to the people around.
D.To remember the happy times in the school.
18.From the passage,we know that the three things the writer have learned at school areA.
A.friendship,love and knowledge         
B.help,patience and friendship
C.kindness,patience,and happiness       
D.love,help and kindness
19.According to the passage,the writer feelsC when making the speech.
A.proud and strict                        
B.nervous and worried
C.fun and excited                         
D.warm and thankful
20.According to the passage,which of the following is NOT true?B
A.The writer will meet his friends less in the future.
B.The writer's families always get everything ready for him.
C.The writer's teacher sometimes is strict with students.
D.The writer had many happy times in his school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.My little brother made somecareless (粗心的) mistakes in the final exam.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.Nine-fourteenth (十四分之九) of the students in our class have read the article already.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.We all like teachers _____ kind to us.(  )
A.who isB.who areC.which isD.which are

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.I think it's difficult to go _____the forest alone.(  )
A.acrossB.throughC.thoughD.cross

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.Elephants use their trunks(鼻子)the way people use their hands.At the end of the trunk are parts that act like fingers.These allow elephants to do wonderful things.They pick up their food-parts of trees or maybe just a nut.They use their trunks to drink water or spray the water over their bodies to cool off.Because elephants do not see well,they use their trunks as"eyes".They do not walk where their trunks cannot feel the ground.
Carole is a twenty-two-year-old elephant at the San Diego Wild Animal Park.She can paint with her trunk.Her paintings are sold to make money for the park.

26..Elephants pick up objects with theirD.
A.feel     
B.fingers    
C.teeth    
D.trunks
27.Elephants do notB.
A.eat tree parts       
B.see well    
C.eat nut  
D.like water
28.Carole isC.
A.a wild animal park         
B.an elephant trainer
C.an elephant                
D.a city
29.The word"spray"meansA.
A.喷        
B.饮     
C.舀     
D.掘
30.The best title of the passage isA.
A.Elephants'Trunks            
B.A Clever Elephant
C.How Elephants Find Food     
D.How Elephants Paint.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

14.A:You look sad,Katie.(75)What'swrong??
B:Well,I found Holly using my crayons yesterday.She took my new toy bear on the
desk.
A:Hmm…That's not very nice.Did she give it back to you?
B:Yes,but I'm still angry with her.(76)What should I do?
A:Well,I guess you could tell her to say sorry.But why don't you forget about it so
that you can be friends again?Although she's wrong,it's not a big deal.
B:You're right.(77)Thanks for your advice..
A:No problem.Hope things work out.

查看答案和解析>>

同步练习册答案