精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.Mr.Ma,a famous mental(精神的)doctor from Beijing once said at an important meeting,"Now many young students can have problems with their minds(思想).Some students become worried because they have to study very hard.Others have trouble getting on well with people around them,like their parents and classmates.Parents and teachers should care more about this problem."
Then Mr.Ma gave some examples.A middle school student from Xi'an was doing badly in his lessons.He thought his teachers and friends often laughed at him,and he became so nervous and worried that one night he left his home without telling his parents.Another student,a 14-year-old schoolgirl from Shanghai,was very afraid of exams.While she was reading the exam paper,she couldn't think of anything to write.
A recent report says about 18% of the young students in Shanghai have mental problems.
They often feel worried and-very unhappy.Unluckily many of them won't go and ask for help.
Some think they will look stupid(愚蠢的)if they go to see a doctor.Others won't talk about their secrets.
At the end of the meeting,Mr.Ma offered some good ideas to young people:
◆Talk to your parents or teachers often.
◆Take part in group activities.
◆Try to get on well with the people around you.
◆Go to see a doctor if you often feel unhappy.

49.The students may haveBif they often become worried or have trouble getting on with others.
A.no parents   
B.mental problems   
C.no memories   
D.no secrets
50.The 14-year-old schoolgirl's problem happened when sheC
A.studied hard                      
B.talked with her parents
C.had exams                         
D.went to see a doctor
51.Some of those with mental problems won't ask for help becauseA
A.they don't want to tell their secrets to others
B.their parents are too busy to look after them
C.doctors can't help them with the problems
D.they can do with problems themselves
52.According to the last part,which of the following is a good idea?D
A.It's important for children to live with their parents.
B.It's helpful for people to see doctors every day.
C.It's useful for students to keep quiet in class.
D.It's necessary for young people to have group activities.

分析 【文章大意】来自北京的著名心理学医生马先生曾经在一次重要的会议上说:现在许多学生有心理问题,一些学生因为不得不努力学习变得忧虑,其他学生与周围的人相处困难.一些人认为如果看医生,看上去很愚蠢,其他人不愿意谈论他们的秘密,父母和老师们应该更多的关注这类问题.

解答 49  B 细节理解题.根据文章:Now many young students can have problems with their minds(思想).可知现在许多学生有心理问题,故选B.
50  C 细节理解题.根据文章:Another student,a 14-year-old schoolgirl from Shanghai,was very afraid of exams.While she was reading the exam paper,she couldn't think of anything to write.可知14岁的学校女生在当她有考试的时候会出现问题.故选C.
51  A 细节理解题.根据文章:Some think they will look stupid(愚蠢的)if they go to see a doctor.Others won't talk about their secrets.可知一些人认为如果看医生,看上去很愚蠢,其他人不愿意谈论他们的秘密.故选A.
52  D 细节理解题.根据文章:◆Take part in group activities.可知和年轻人一起残参加集体活动是有必要的.故选D.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.--Would you like some orange juice,Julie?
--__________ I prefer to drink milk.(  )
A.No,thanks.B.Yes,please.C.I'd love to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.March 5th is"Lei Feng Day".It started fifty years ago.Now half a
c(66)enturyhas passed.Is the spirit of Lei Feng outdated(过时的)?
Some people have shown us that it's not.But people have a(67)lready
changed the ways to help others.
Zhao Juan has been a volunteer for 15years.She still remembers her e(68)xperience at a nursing home several years ago.An old man held her hand and said:"You don't need to do anything for us.Seeing young people here is all we need."
Those words made Zhao Juan think:in what w(69)ays can we help people better?"Every person does something to give out positive energy(正能量).And before we give a helping hand,we should find out what they r(70)eally want,"Zhao Juan said to the Qilu Evening News.
As well as Zhao Juan,other people have shown their understanding of the spirit of Lei Feng.
This past January,a story called"noodle fever"shocked Zhengzhou,Henan.One kind man,Li Gang,42,said in his story that he had a s(71)erious illness and needed a lot of money for an operation.H(72)owever,what he asked for wasn't charity,but for more people to come to eat noodles at his restaurant.
Li Gang's story spread q(73)uickly.Soon his restaurant was filled with customers every day and
he was a(74)ble to have his operation on Feb.2ndthis year.
I(75)n this way,people could help Li Gang without hurting his dignity(自尊).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.Playing sports is one of most people's favourite activities.Doing sports is not just a fun activity but also great help to people's health.It does much good to a person's physical and mental health.It goes without saying that sports are necessary in our life.
Sports are excellent physical exercise.People who play sports have a more positive body image than those who do not.Playing sports from an early age strengthens the bones and muscles.And it reduces blood sugar level.Thus sports provide the body with complete exercise.
Playing sports is very beneficial for the development of social skills in a person.Sports teach a person the importance of teamwork-how to communicate and work with others.They encourage thinking together and help people develop planning skills.Playing sports require people to plan thoughtfully.They need to think the best ways to score goals and plan how to win carefully.Sports build confidence in people and give them a sense of achievement.Sports thus play an important role in one's social well-being.
Playing sports has a lot of other mental benefits.Sports are very helpful in keeping a person happy.Exercise causes the production of happiness hormones in a person's body,so it contributes to his or her mental health.Sports help people get positive energy.What's more,research has showed that people who play sports regularly can deal with stress in life more easily.People who enjoy doing sport activities have fewer mental problems.
Regular exercise helps increase the quality of life.Playing sports acts as a combination of both enjoyment and exercise.
Benefits of playing sports
(56)Physical benefitsHelping people have a more positive body image
Strengthening the bones and (57)muscles
(58)Reducing blood sugar level
Mental benefitsDeveloping people'ssocial(59)socialskillsTeaching people to work as a (60)team
Encouraging thinking together and helping develop planning (61)skills
Helping make people feel (62)confident and giving them a sense of achievement
Making people (63)happy
Making it(64)easier to deal with stress in life
ConclusionPlaying sports combines (65)enjoyment with exercise

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.The police found out therobber'sfingerprints at the scene of the crime.(抢劫者)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.--The dress looks _______ you.-Really?Then I'll take it.(  )
A.ugly onB.nice onC.ugly in

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.I regret      out too late.(  )
A.stayingB.staysC.to stayingD.stay

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.I stayed up late last night.I feel sleepy now.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.There is ____ chicken in the cupboard.Go and buy some.(  )
A.littleB.a littleC.few

查看答案和解析>>

同步练习册答案