精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Shenzhen's fast development has made it become China's most crowded city!There are about 15million people living on its 1991square kilometers.On each square kilometer averagely live 7500people.It is 1080more than that in Hong Kong,and nearly 800more than that in Guangzhou.
    Besides,Shenzhen owns 2million local vehicles,and about 300000vehicles from other places also run on the local roads every day.The total length of the city's road is 6041kilometers.It means each resident only owns 0.58meters of road!
    As a result,the city is facing serious environmental and resource problems.One of the problems is water shortage.The amount of fresh water for each person of the city is only 25% of the country's average.What's more,most of the water drunk by Shenzhen people comes from other are as.
36.According to the passage,which of the following makes Shenzhen so crowded?B
A.Shenzhen has not enough water.B.There are too many people
C.Shenzhen is developing very fast      D.Shenzhen is too small
37.There areB people living in Shenzhen now.
A.about 1991    B.about 15000000    C.about 150000    D.about 300000
38.In Hong Kong,there areD people on every kilometer?
A.about 7500    B.about 1080        C.about 800       D.about 6420
39.Which problem in Shenzhen is not mentioned in the passage?A
A.Traffic accidents.B.Water shortage.
C.Environmental problems      D.Population problem.
40.Which is the best title for this passage?D
A.Largest Population in China.    B.Biggist Problems in Shenzhen
C.Busiest Roads in Shenzhen        D.Most Crowded City in China.

分析 短文属于说明文.短文对深圳做了介绍,主要讲的是人口太多以及由此带来的种种问题,包括交通问题、环境问题、水资源短缺等等.

解答 36.B.细节理解题.从第一段可知,深圳人口多,且单位面积上的平均人口超过香港和广州.故选B.
37.B.细节理解题.从第一段第二句"about 15 million people"可知.故选B.
38.D.计算理解题.从第一段第三句"…7500 people"和最后一句"It is 1080 more than that in Hong Kong,"可知:7500-1080=6420.故选D.
39.A.综合理解题.第一段:Population problem;第三段:environmental problems和water shortage;只有Traffic accidents没有提到.故选A.
40.D.主旨大意题.短文主要围绕深圳的"地少人多"来阐述,实际上文章开头已经点明:"China's most crowded city".故选D.

点评 要善于抓关键句和主题句.文章的第一句或最后一句往往是文章或段落的关键句或主题句,对文章的理解起着重要的作用;同时要学会正确猜测词义,有机地联系上下文,读了上文,猜测下文,不要逐词翻译,造成前后脱节,缺乏语感,以致于理解错误.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2017届北京房山区张坊中学等部分学校初三上期中联考英语卷(解析版) 题型:单项填空

Mike is my friend. I often help _____ with his Chinese.

A. him B. he C. his D. himself

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2016-2017学年江苏扬州邵樊片七年级上第一次月考英语卷(解析版) 题型:单项填空

— Are these your coats? — Yes, ___________ are.

A. those B. these C. they D. their

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Do you know something about the Akuapem people?They live in eastern Ghana (加纳),where the sunshine hugs all the time.They are very friendly.Now let's have a look at how the Akuapem people receive a visitor.
A visitor is often welcomed warmly in a family of Akuapem.After the visitor is welcomed into the house,he is offered a seat and water at the very beginning,for the host (主人) thinks that the visitor must have come from a very long trip and is in need of water.Then the host family greet the visitor by saying"Akwaaba."More interestingly,if there is a group of visitors,the host will greet the visitors from right to left.And the host shakes only with his right hand,because the left hand is regarded dirty according to the Akuapem people.
Next,the visitor is asked how his trip was and why he has come.While the conversation is going on,the wife and children,especially girls,are cooking food for the visitor. The visitor can choose the food.After the visitor has finished eating,the host and the visitor continue their conversation.Usually this is a short one since the visitor is getting ready to say goodbye.
When the visitor is leaving,he is often given some food to take along.He is also accompanied (陪伴) by one of the children to the nearest station.The child who accompanies the visitor will not come back home until the visitor leaves safely.
No matter if he is a close friend or just a passer-by (过路人),this is always the way that the friendly Akuapem people receive a visitor.
51.What is the visitor offered at first by the family of Akuapem?A seat and water.
52.Why does the host shake only with his right hand?
Because the left had is regarded dirty according to the Akuapem people.
53.Who are cooking food while the host is chatting with the visitor?The wife and children,especially girls.
54.When will the child who accompanies the visitor to the station come back home?After the visitor leaves safely.(The child who accompanies the visitor to the station won't come back home until the visitor leaves safely.)
55.What does the article mainly talk about?How the Akuapem people receive a visitor.(The way that the friendly Akuapem people receive a visitor.).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.A quarter to four is ______.(  )
A.3:15B.3:45C.4:15

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.I usually go to school on _______ foot.(  )
A.aB.theC./

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Many young people become interested in playing ______ football because of the World Cup.(  )
A.theB.不填C.aD.an

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Can I take a seat here,Sir?
-________My cousins will be back soon.(  )
A.Nothing serious.B.What's up?
C.How are you?D.I'm afraid not.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.一British engineer,TimB erners-Lee_______the idea of the World Wide Web in 1989.
一You’re right,and the World Wide Web is 25years old this year.(  )
A.caught up withB.got along withC.came up with

查看答案和解析>>

同步练习册答案