精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

When my family moved to America from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respect (尊敬) elders(长辈). Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.

I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple(夫妻), the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect older people. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long talk about how sensitive(敏感) Americans are and how they dislike the description “old”. I then walked back to the table and said “sorry” to the wife. After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.

In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.

However, in the United States, people think “growing old” is a problem because “old” shows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many people try to keep themselves away from growing old by doing exercises, and women put on makeup, hoping to look young. When I told the couple in the restaurant that I respect older people, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didn’t want to hear.

After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don’t respect them any more; I still respect them, but now I don’t show my feelings through words.

By Jack

1.Jack brought the couple their food very fast because______.

A. the manager asked him to do so

B. he respected the elderly

C. the couple wanted him to do so

D. he wanted more pay

2.When Jack called the couple “older people”, they became ______.

A. nervousB. afraid C. unhappy D. excited

3.After this experience, Jack ______.

A. lost his job in the restaurant

B. made friends with the couple

C. no longer respected older people

D. changed his way with older people

4.Which of the following is TRUE?

A. The more Jack explained, the angrier the couple got.

B. Jack wanted to show his feelings through words after his experience.

C. The manager went back to the table and said “sorry” to the couple.

D. From this experience, Jack learned more about American culture.

5.Which is the best title for this passage?

A. Different Countries, Different Customs

B. Old people, Old Customs

C. Different Restaurants, Different Services

D. Differences between Old and Young

 

1.B

2.C

3.D

4.D

5.A

【解析】

试题分析:这篇短文主要作者在美国餐馆打工时的一段经历,通过对美国一对夫妇的态度,说明了中美文化背景不同,在中国老人们以岁数大为荣,而美国老人们都不愿别人说自己old。

1.1】细节理解题。根据文中原句I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect older people.作者之所以给他们的食物上的速度很快是因为作者总是尊敬老人,故选B。

2.2细节理解题。根据文中所提供的信息As soon as I said that, her face showed great displeasure.当Jack把那对夫妇称为老人是,他们不很高兴,故选C。

3.3细节理解题。根据文中原句After that, I changed the way I had been with older people.可知从那以后Jack知道了中外文化的差异,所以也就改变了对老年人的对待方式,故选D。

4.4主旨大意题。根据全文所提供的信息,作者通过这次经历之后,他更多的了解了美国的文化,故选D。

5.5标题归纳题。根据文中所提供的信息,不同的国家风俗不同,所以我们要做到入乡随俗,故选A。

考点:日常生活类阅读

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市槐荫区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

My grandma is a little deaf I usually speak to her very so that she can hear me.

A.quickly B.loudly C.hardly D.politely

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市天桥区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I hate noisy places. I want to go . when I retire.

A. quiet everywhere B. quiet somewhere

C. somewhere quiet D. anywhere quiet

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市天桥区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

-What time do you usually get up on weekends , Lily?-I get up . 7:00.

A.by B.for C.in D.at

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市历城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:其他题

完成句子 根据汉语意思完成英语句子,每个空格填一个单词。(5分)

1.好的成绩依赖于努力学习。

Good grades _____________ _____________ working hard .

2.你在等谁?

Who are you ___________ ___________ ?

3. 今晨又一架飞机从澳大利亚港口城市珀斯起飞去搜寻失踪的航班MH370。

Another Chinese aircraft ___________ ___________ from Australia’s port city of Perth early this morning to search for the missing flight MH370.

4. 雾霾使人们认识到必须采取措施来保护环境。

Smog makes people realize that something must ___________ ___________ to ___________ the ___________.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市历城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—May I borrow your bike?

—Of course. You can it for 2 or 3 days,

A. borrow B. lend C. receive D. use

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市历城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I don’t think fast food is good for our health, so I_______ go to MacDonald.

A. seldom B. always C. usually D. often

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市历城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

There are no buses, ________ you’ll have to walk.

A. so B. orC. but D. for

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年山东省济南市历下区初三年级学业水平模拟考试英语卷(解析版) 题型:单项填空

Don't copy others' work. If you do it by , you'll feel much better.

A. you B. your C. itself D. yourself

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案