精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Today,more and more women make great achievements(成就.in their fields.They try their best to help change the world as well.Here are some famous women.
Tu Youyou,85,Chinese scientist
As the first Chinese woman to win a Nobel Prize,Tu Youyou is famous now.But before that,she was just a common old lady in her neighbor's eyes.For the last 40years,Tu worked in traditional Chinese medicine.Finally,her hard work paid off.She found artemisinin (青蒿素).It has saved millions of patients.
Emma Watson,25,British actress
In Harry Potter films,Watson is a brave and loyal witch (忠实的女巫).In real life,she won people's respect with her hard work in the United Nations'HeForShe campaign (活动.in 2014.She works hard to change the way our society treats women.She has become one of the youngest faces of feminism (女权主义).
Serena Williams,34,US tennis player
Best female tennis player in the world.If you are tired of hearing people talk about her like this,how about this-she's the oldest person to ever take the No.1position as well.Serena Williams has won 21Grand Slams (大满贯.in women's tennis.Williams runs her own fashion line and played a role in the film 7Days in Hell (2015).
Michelle Obama,52,First Lady of the US
As the First Lady of the US,Michelle Obama is well-known for her stylish (时髦的.and beautiful appearance.She also has been trying her best to improve American lives through diet and exercise.She started the"Let's Move"campaign,which tries to prevent children's obesity (肥胖).
69.We can probably find the passage inC.
A.an advertisement
B.a novel
C.a newspaper
D.a science fiction book
70.Tu Youyou,a Chinese scientist,B.
A.was very famous before she won a Nobel Prize
B.spent 40years working in traditional Chinese medicine
C.saved millions of patients by doing operations on them
D.was the first woman to win a Nobel Prize
71.Emma Watson's hard work on HeForShe campaign made herA.
A.win people's respectB.change a lot
C.be a brave and loyal witchD.much older
72.The underline word"this"in the fourth paragraph refers toD.
A.the oldest person to take the No.1position
B.the manager of her own fashion line
C.the actress in the film 7Days in Hell
D.the best female tennis player in the world
73.According to the passage,which of the following statements is NOT TRUE?D
A.Michelle Obama is the wife of the President of the United States.
B.Michelle Obama started a campaign to stop children from being fat.
C.In Michelle's mind,healthy diet and exercise are very important.
D.Michelle Obama doesn't care about her appearance at all.
74.From the passage,we can learn thatC.
A.It's easy for a woman to make great achievement
B.You can't succeed in anything unless you are an actor or actress
C.Without hard work,no one can be a famous person
D.Exercise and healthy diet can help us to be famous and great persons.

分析 今天,越来越多的妇女在她们的领域取得伟大的成就.她们尽最大努力帮助改变这个世界.这是列举一些著名的妇女.
屠呦呦,85岁,中国科学家
作为第一个获得诺贝尔奖的中国女人,屠呦呦现在出名了.在此之前,在邻居的眼中她只是一个普通的老太太.在过去的40年里,屠呦呦研究中医学.最后她的努力获得了成果.她发现了青蒿素,救了数百万的病人.
艾玛•沃特森,25岁,英国女演员
在"哈利波特"电影中,沃特森是一个勇敢和忠实的女巫.在现实生活中,2014年她在联合国的"他为她活动"中赢得了人们的敬重.她努力改变我们社会对待女人的方式.她已经成为女权主义最年轻的人物之一.
SerenaWilliams,34,美国网球运动员
世界上最好的女性网球运动员.如果你厌倦了听别人这样谈论她,下面这样怎么样:她是现在世界上占据世界第一位置的最老的人.威廉姆斯在女子网球中赢得了21次大满贯.威廉姆斯运行她自己的时尚路线,并在影片7日地狱(2015年)中扮演角色.
米歇尔奥巴马,52岁,美国第一夫人
作为美国第一夫人,米歇尔•奥巴马以她的时尚和美丽的外表而著称.她也一直在努力通过饮食和锻炼来改善美国人的生活.她发起了"让我们动起来"的活动,试图阻止儿童的肥胖.

解答 69.C.文章主旨题.根据文中内容的介绍,文中介绍了几个在不同领域做出巨大贡献的女人,旨在说明女性在她们的领域做出的巨大贡献,讲述的是真人真事,因此这篇文章的出处应该是报纸.
70.B.细节理解题.根据As the first Chinese woman to win a Nobel Prize,Tu Youyou is famous now.But before that,she was just a common old lady in her neighbor's eyes.For the last 40years,Tu worked in traditional Chinese medicine.Finally,her hard work paid off.She found artemisinin (青蒿素).It has saved millions of patients.可知,屠呦呦是第一个获得诺贝尔奖的中国科学家,并不是第一个女性科学家,因此D错误;且在获得诺贝尔奖之前,在邻居眼中只是一个普通的老太太,因此可知获奖前她并没有出名,因此A错误;屠呦呦发现了青蒿素,这个药品治疗了数万名名人,因此屠呦呦并不是通过手术拯救病人,因此C错误;根据For the last 40years,Tu worked in traditional Chinese medicine.可知,B选项正确;
71.A.细节理解题.根据In real life,she won people's respect with her hard work in the United Nations'HeForShe campaign (活动)in 2014.可知,在现实中Emma Watson因为发起了'HeForShe活动备受人们尊重,因此最终的答案是win people's respect.
72.D.词义猜测题.根据Best female tennis player in the world.If you are tired of hearing people talk about her like this,how about this-she's the oldest person to ever take the No.1position as well.可知,通常人们谈及Serena Williams都是说她是世界上最好的女性网球运动员,但是后面又转折说道了她的其他不太鲜为人知的一方面:她是现在世界上占据世界第一位置的最老的人.威廉姆斯在女子网球中赢得了21次大满贯.威廉姆斯运行她自己的时尚路线,并在影片7日地狱(2015年)中扮演角色.因此可知这里的this指代的是人们对Serena Williams最原始的看法,即the best female tennis player in the world.
73.D.细节理解题.根据As the First Lady of the US,Michelle Obama is well-known for her stylish (时髦的.and beautiful appearance..可知,第一夫人是美国总统的妻子,而且根据这句话,米歇尔奥巴马是一位时髦和漂亮的女人,A正确,D错误;根据She also has been trying her best to improve American lives through diet and exercise.She started the"Let's Move"campaign,which tries to prevent children's obesity (肥胖)可知,她正在试图通过饮食和锻炼提高美国人民的生活水平,并发起"让我们动起来"的活动,试图阻止儿童的肥胖,B、C正确;
74.C.细节理解题.通篇全文,介绍了几位具有巨大成就的女性,而且根据They try their best to help change the world as well.可知,她们尽自己最大的努力想要把世界变得更好,根据文章的论述,她们都是通过自己的努力才获得了巨大成就,才备受人们的瞩目,因此答案选择Without hard work,no one can be a famous person.

点评 本文是一篇科普类文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.-Merry Christmas!
-      (  )
A.Thank you!B.Not bad.
C.The same to you!   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.enjoy reading喜欢阅读.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.OtolithsFish have ears.Really.They're quite small and have no opening to the outside world carrying sound through the body.For the past seven years,Simon Thorold,a university professor,has been examining fish ears,small round ear bones called otoliths.
As fish grow,so do their otoliths.Each day,their otoliths gain a ring of calcium carbonate ( 碳酸钙).By looking through a microscope ( 显微镜) and counting these rings,Thorold can determine the exact age of a young fish.As a fish gets older,its otoliths no longer get daily rings.Instead,they get yearly rings,which can also be counted,giving information about the fish's age,just like the growth rings of a tree.Ring counting is nothing new to fish scientists.But Thorold has turned to a new direction.They're examining the chemical elements ( 元素) of each otolith ring.
The daily ring gives us the time,but chemistry tells us about the environment in which the fish swam on any given day.These elements tell us about the chemistry of the water that the fish was in.It also says something about water temperature,which determines how much of these elements will gather within each otolith ring.
Thorold can tell,for example,if a fish spent time in the open ocean before entering the less salty water of coastal areas.He can basically tell where fish are spending their time at any given stage of history.
In the case of the Atlantic croaker,a popular saltwater food fish,Thorold and his assistant have successfully followed the travelling of young fish from mid-ocean to the coast,a journey of many hundreds of miles.
This is important to managers in the fish industry.They know nearly nothing about the whereabouts ( 行踪) of the young fish for most food fish in the ocean.Eager to learn about Thorold's technology,fish scientists are now lending Thorold their ears.

52.What can we learn about fish ears from the passage?D
A.They are quite small soft rings.
B.They are not used to receive sound.
C.They are openings only on food fish.
D.They are not seen from the outside.
53.Why does the writer compare the fish to trees?B
A.Trees gain a growth ring each day.
B.They both have growth rings.
C.Their growth rings are very small.
D.Trees also have otoliths.
54.Why is it important to study the chemistry of otolith rings?C
A.The elements of the otoliths can tell the history of the sea.
B.Chemical elements of otoliths can tell how fast fish can swim.
C.We can know more about fish and their living environment.
D.Scientists can know exactly how old a fish is from the elements.
55.What does the underlined sentence"ffish scientists are now lending Thorold their ears."mean?A
A.Fish scientists are very interested in Thorold's research findings.
B.Fish scientists want to know where they can catch more young fish.
C.Fish scientists lend their fish to Simon Thorold for chemical studies.
D.Fish scientists wonder if Thorold can find growth rings from their ears.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.

26.What's in square C4?A
A.A castle
B.A hospital
C.A castle and a museum
D.A hospital and a museum
27.Where is the information centre?A
A.It's in B4
B.It's in C4
C.It's in B3
D.It's in C3
28.There are many picnic places.How many can you see?C
A.5
B.6
C.7
D.8
29.How big is thes area?A
A.100square kilometers
B.200square kilometers
C.300square kilometers
D.300square kilometers.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.My English teacher isthe strictest (strict) teacher I have ever met,but I like her a lot.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.-What did the teacher suggest?
-Practising(practise)English speaking and listening every day.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

5.Some experts warn that online financing like Yu'ebao (余额宝) hasits(it) risks.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.Once you have made yourchoice,you can't change it.(choose).

查看答案和解析>>

同步练习册答案