3.At thirteen,I was diagnosed(诊断)with kind of attention disorder.It made school difficult for me.When everyone else in the class was focusing on tasks,I could not.
In my first literature class,Mrs.Smith asked us to read a story and then write on it,all within 45minutes.I raised my hand right away and said,"Mrs.Smith,you see,the doctor said I have attention problems.I might not be able to do it."
She glanced down at me through her glasses,"you are no different from your classmates,young man."
I tried,but I didn't finish the reading when the bell rang.I had to take it home.
In the quietness of my bedroom,the story suddenly all became clear to me.It was about a blind person,Louis Braille.He lived in a time when the blind couldn't get much education.But Louis didn't give up.Instead,he invented a reading system of raised dots (点),which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn't I the"blind"in my class,being made to learn like the"sighted"students?My thoughts spilled out and my pen started to dance.I completed the task within 40minutes.Indeed,I was no different from others; I just needed a quieter place.If Louis could find his way out of his problems,why should I ever give up?
I didn't expect anything when I handed in my paper to Mrs.Smith,so it was quite a surprise when it came back to me the next day with an"A"on it.At the bottom of the paper were these words:"See what you can do when you keep trying?"
45.The author didn't finish the reading in class becauseC.
A.He was new to the class
B.He was tired of literature
C.He had an attention disorder
D.He wanted to take the task home
46.What do we know about Louis Braille from the passage?A.
A.He made a great invention.
B.He had good sight.
C.He gave up reading.
D.He learned a lot from school.
47.What was Mrs.Smith's attitude to the author at the end of the story?D.
A.Angry.
B.Impatient.
C.Sympathetic.
D.Encouraging.
48.What is the main idea of the passage?D.
A.The disabled should be treated with respect.
B.A teacher can open up a new world to students.
C.Everyone needs a hand when faced with challenges.
D.One can find his way out of difficulties with efforts.
分析 本文主要讲述作者有注意力紊乱、精力不能集中的障碍症,因此不想努力读书.在老师的激励下,克服困难的故事.
解答 45.C细节理解题.根据第一段At thirteen,I was diagnosed with a kind of attention disorder.可知作者被诊断出注意力紊乱,故选C项.
46.A 推断题.根据第五段提到it was about a blind person,Louise Braile,和 Instead,he invented a reading systerm of raised dots,which opened up a whole new world of knowledge to the blind可知Louise Braile是个盲人,创造了盲文,故选A项.
47.D 推断题.根据最后一段提到so it was a surprise when it came back to me the next day-with an"A"当我看到作业上A时,非常的吃惊,史密斯小姐对我的态度是令人鼓励的,故选D项.
48.D 主旨大意.本文主要讲述作者有注意力紊乱,不想努力读书,在老师的激励下,克服困难的故事,故选D项.
点评 本文是人物故事类阅读理解.做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据