3.On a cold winter morning in the late 1930s,Bobby awoke early.It was a day that Bobby would never forget.Bobby,his brother and his mother were once again abandoned(抛弃) by his father.When times got hard,the man left home.Bobby wasn't surprised.He must take the responsibility for caring for his family.
He put on the warmest clothes he had and pulled on his old socks and torn shoes.After thinking of a way to keep his feet dry,he went outside looking for work.
Coming across some men working on the road,he joined in and worked hard for hours.Suddenly,rain poured down."Go home and get out of this weather,"the men shouted,giving him a few coins.
Bobby used the money to buy as much food as he could afford in the nearest store.While holding a small bag of food,Bobby stopped to adjust(调整) the thick paper in his shoes.
A man,who was a member of the Salvation Army,saw Bobby's problem.He bought Bobby a new pair of shoes.
I wasn't there on that cold day.But I've heard the story many times and can always imagine my father,as a child,dancing and wearing a pair of new shoes home.
Several years later,Bobby joined the navy.He continued to support his family and meanwhile worked for the Salvation Army so that another little boy somewhere might receive a new pair of shoes for Christmas.
The tradition lasted until my father became too ill.Daddy died six years ago.While the new shoes kept his feet warm in the 1930s,Daddy's act of giving back for tens of years warmed his heart in a greater way.
21.Which of the following statements is NOT true according to Paragraph 1?C
A.It wasn't the first time that Bobby's father had abandoned the family.
B.Bobby's father was irresponsible toward his family.
C.Bobby was glad that his father left home.
D.Bobby was an independent and strong-minded boy.
22.How did the men working on the road treat Bobby?B
A.They didn't care for him
B.They gave him some money
C.They refused to let him work with them
D.They laughed at him
23.By putting thick paper in his shoes,Bobby wanted toA.
A.keep his feet dry
B.protect his socks
C.make himself walk faster
D.hide his poverty
24.According to the passage,people from the Salvation ArmyB.
A.are the members of the army
B.are willing to help the poor
C.serve at the local church
D.are local shop assistants.
分析 短文主要讲了Bobby的个人事迹,在他童年时候受过别人帮助,使他后来也加入了救世军,以便帮助更多的穷人.
解答 21.答案:C,细节理解题,根据文章第一段When times got hard,the man left home.Bobby wasn't surprised没有提到Bobby的父亲离开家他是高兴的,故答案为C.
22.答案:B,细节理解题,根据句子"Go home and get out of this weather,"the men shouted,giving him a few coins.可知在路上工作的那些人给了他一些钱,故答案为B.
23.答案:A,细节理解题,根据句子After thinking of a way to keep his feet dry可知Bobby把厚纸放在鞋里是要让脚变干,故答案为A.
24.答案:B,推理判断题,根据句子A man,who was a member of the Salvation Army,saw Bobby's problem.He bought Bobby a new pair of shoes和He continued to support his family and meanwhile worked for the Salvation Army so that another little boy somewhere might receive a new pair of shoes for Christmas.可知救世军的人很乐意帮助穷人,故答案为B.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.