9.One sixth of undergraduates (本科生) in Beijing this year have registered at a driving school.The students,mostly from majors such as business management or international trade,will finish there driving courses within 20 days or so.
Training costs have dropped to,2,600yuan for students,according to the Haidian Driving School in Beijing.The price is not really low,but students will accept it,seeing it as an investment (投资) in their future.Familiarity with the operation of computers and fluent English are the basic skills graduating students need to find a job.But a driver's permit has become another factor.
"In the job market,owning a driver's permit sometimes strengthens a graduating student's competitiveness for a good position,"says Zhou Yang,an undergraduate at the China University of Political Science and Law.
Cars will become a necessary part of many people's lives in the coming years,and it's difficult to get a permit out of campus because of the pressures on working people's time."Having a full-time job after graduation offers limited time to learn to drive.We senior students have plenty of spare time,plenty of opportunities to learn."
Xu Jian,an official at the driving school,said undergraduates were very able and serious,and could grasp in an hour what it took ordinary people four hours to learn.In this driving school,middle-aged people,young women and college students are the main customers.
To get a driver's permit,a beginner is now required to have at least 86 hours'practice before the final road test.
21.The undergraduates are learning to drive because.B
A.they like to drive cars
B.they need this skill to find a good job.
C.most of them will be able to buy cars in the future
D.they want to become full-time drivers after graduation
22.Which of the following is Xu Jian's opinion of students learning to drive?D
A.He decided it was a waste of money and time.
B.He thought they must learn it at school.
C.He thought they would spend three times more time.
D.He agreed that young people had an advantage in learning to drive.
23.Which of the following would be the best title of this passage?A
A.Students Learn to Drive
B.Welcome to Driving School
C.It's Better to Learn to Drive at College
D.Students Pay Less to Learn to Drive Now.
分析 本文是一篇说明文.作者主要通过大学毕业生学开车这件事,分析了学生们为了找到一份好工作,在认真学习驾车技术.
解答 BDA
21.B 细节理解题.根据文章第三段第一句In the job market,owning a driver's permit sometimes strengthens a graduating student's competitiveness for a good position,可知他们学开车是为了找到好工作,增强自己的竞争力.故B正确.
22.D 推理判断题.根据倒数第二段Xu Jian,an official at the driving school,said undergraduates were very able and serious,and could grasp in an hour what it took ordinary people four hours to learn.徐建说"大学生能力强,认真,能用一小时学会普通人四个小时所学的东西"可以推理出年轻人在学习驾驶上有优势,故D正确.
23.A 主旨大意题. 全文报道北京的大学生热衷于学驾驶的情况.故A正确.
点评 阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释.考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点.