11.This year some twenty-three hundred teenagers ( young people aged from 13to 19)from all over the world will spend about ten months in US homes.They will attend US schools,meet US teenagers,and form impressions of the real America.At the same time,about thirteen hundred American teenagers will go to other countries to learn new languages and gain a new understanding of the rest of the world.
Here is a two-way student exchange in action.Fred,nineteen,spent last year in Germany with George's family.In turn,George's son Mike spent a year in Fred's home in America.
Fred,a lively young man,knew little German when he arrived,but after two months'study,the language began to come to him.Schools were completely different from what he had expected-much harder.Students rose respectfully when the teacher entered the room.They took fourteen subjects instead of the six that are usual in the United States.There were almost no outside activities.
Family life,too,was different.The father's word was law,and all activities were around the family rather than the individual(个人).Fred found the food too simple at first.Also,he missed having a car.
"Back home,you pick up some friends in a car and go out and have a good time.In Germany,you walk,but you soon learn to like it."
At the same time,In America,Mike,a friendly German boy,was also forming his idea."I suppose I should criticize(批评) American schools,"he says."It is far too easy by our level.But I have to say that I like it very much.In Germany we do nothing but study.Here we take part in many outside activities.I think that maybe your schools are better in training for citizens(公民).There ought to be some middle ground between the two.
29.The world exchange programme is mainly toC.
A.help teenagers in other countries know the real America
B.send students in America to travel in Germany
C.let students learn something about other countries
D.have teenagers learn new languages
30.Fred and Mike agreed thatB.
A.American food tastes better than German food.
B.German schools were harder than American schools
C.Americans and Germans were both friendly
D.There were more cars on the streets in America
31.What is particular in American schools is thatB.
A.there is some middle ground between the two teaching buildings
B.there are a lot of after-school activities
C.students usually take fourteen subjects in all
D.students go outside to enjoy themselves in a car.
分析 本文介绍了美国的一个青少年全球交流项目.他们国家的青少年与世界上其他国家的青少年进行交换,彼此到对方的国家去生活学习,希望让学生们真正了解他国,增进对世界其它地区的了解.
解答 29.C 归纳概括题.根据第一段的They will attend US schools,meet US teenagers,andform impressions of the real America.At the same time,about thirteen hundredAmerican teenagers will go to other countries to learn new languages and gain anew understanding of the rest of the world.可知,他们将会去美国的学校读书,见美国的青少年,从而构建对真正美国的印象,与此同时,大约1,300名美国的青少年将会去别的国家学习新的语言获得对世界其它地区的新理解.由此可知,这种世界交换生的目的是为了让学生真正学到其它国家的一些东西.故选C.
30.B推理判断题.根据第三段的Schools were completely different from what he hadexpected-much harder.Fred认为德国的学业难多了;根据最后一段的"I suppose I should criticize(批评)American schools,"he says."It is far too easy by our level…."Mike要批评美国的学校,那里的学业对他们的水平来说太容易了.由此判断,他们俩人都认为德国的学习难度更大,故选B.
31.B 细节理解题.根据最后一段的Here we take part in many outside activities.在这里,我们参加了许多户外活动.由此可知,美国学校的特别之处是有很多课外活动,故选B.
点评 本文是社会文化阅读,主要考查细节理解题和推理判断题.在做细节理解题时,首先根据题目要求迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语.认真比较选项和文中细节的区别,在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.