精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
10.Leaving Hanoi on a fiercely hot summer day,after an hour by air,Luang Prabang gradually appears below our airplane wings.From a few hundred meters above,my first impression of this UNESCO-listed heritage(遗产)is an area of green land and mountains,surrounded by snaking rivers.
Encircled by mountains,the former royal capital of Luang Prabang is more than just the country's picture-perfect showpiece.
Travelers will be attracted to Luang Prabang by the city's timeless peacefulness with its shiny Buddhist temples,French colonial architecture and friendly people.
Tourists visiting Luang Prabang shouldn't miss the chance to see one of the most sacred(神圣的)Lao traditions,tak bat,or the Buddhist almsgiving ritual(仪式),which dates back to the 14th century.
As the sun rises in Luang Prabang,hundreds of Buddhist monks depart from their temples to gather their daily offerings,which most commonly are rice,fresh fruit and traditional sweet snacks.The daily alms gathering begins on the main street before spreading to all the side streets.
Our group of six got out of our comfy beds at 5am to join other local residents and tourists to offer alms to the monks.We kneeled by the roadside in front of the 3 Nagas Hotel on the main street with big baskets of steamed sticky rice,waiting quietly until monks of all ages passed by to accept our gifts.
The daily ritual gives you a wonderful opportunity to experience an ancient Lao tradition.However,there are some strict rules if you wish to join the event.
Firstly,shoulders,chests and legs must be covered in modest clothing as a mark of respect.You should also remain a suitable distance from the monks.Photographs may be taken,but from a distance and never use a camera flash.The ritual has to be performed in silence.Talking to or touching the monks at any time,even when making an offering,is not allowed.
Another must-do morning activity is to visit the local market,where you can see the generosity that Mother Nature offers this dreamy land.While walking through the morning market,located within a long and narrow hamlet,I was excited to see all kinds of products from the nearby river and jungle:some ill-fated squirrels lying next to fresh bamboo shoots,different kinds of wild mushrooms and vegetables displayed on banana leaves and giant river catfish in baskets.
Although Luang Prabang is small,there are many things to see here.Active travelers can get up close and personal with Laos'gentle giants at the elephant conservation camp or take in some scenes of riverside life with a cruise or kayak excursion on the rivers.Two waterfalls that are perfect for picnicking in the foothills nearby,and classes are available in traditional crafts.

59.What can we learn about the tak bat?D
A.The daily alms gathering begins on all the side streets.
B.Tourists take photographs,using a camera flash if too dark.
C.Tourists kneel by the roadside,waiting quietly for monks'gifts.
D.Tourists remain a suitable distance from the monks and keep silent.
60.What impression will Luang Prabang most probably leave on tourists?A
A.Ancient and attractive.
B.Modern and charming.
C.Large and mysterious.
D.Distant and poor.
61.If you visit the local market in Luang Prabang,you will findD.
A.people there are very generous
B.products are sold through a sacred ritual
C.products there are sold only in the morning
D.products sold by locals are from the surroundings
62.The author introduces Luang Prabang to readers mainly byC.
A.commenting on Buddhism
B.referring to peaceful ritual
C.describing its characteristics
D.emphasizing its specific location.

分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了琅勃拉邦的美丽和各个旅游胜地的吸引人之处,帮助游客更好的享受旅行.

解答 59.D.细节理解题.根据文章You should also remain a suitable distance from the monks.Photographs may be taken,but from a distance and never use a camera flash.The ritual has to be performed in silence可知游客与僧侣保持距离,保持沉默;故选D.
60.A.推理判断题.根据最后一段Active travelers can get up close and personal with Laos'gentle giants at the elephant conservation camp or take in some scenes of riverside life with a cruise or kayak excursion on the rivers.Two waterfalls that are perfect for picnicking in the foothills nearby,and classes are available in traditional crafts可知琅勃拉邦留给游客最可能的印象是古老的有吸引力的;故选A.
61.D.细节理解题.根据文章I was excited to see all kinds of products from the nearby river and jungle:some ill-fated squirrels lying next to fresh bamboo shoots,different kinds of wild mushrooms and vegetables displayed on banana leaves and giant river catfish in baskets可知如果你在琅勃拉邦参观当地的市场,你会发现当地人卖的产品都来自周边;故选D.
62.C.推理判断题.根据文章Another must-do morning activity is to visit the local market,where you can see the generosity that Mother Nature offers this dreamy land可知作者主要通过描述它的特点来介绍了琅勃拉邦;故选C.

点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

7.The official finally hung up after she explained andapologized/apologised(道歉).

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

8.请阅读下面短文,并按照要求用英语写一篇150词左右的文章.
People who are your age,like your classmates,are called peers.When they try to influence how you act,to get you to do something,it's called peer pressure.Your peers influence your life,even if you don't realize it,just by spending time with you.It's only human nature to listen to and learn from other people in your age group.
Peers can have a positive influence on you.Maybe another student in your science class taught you an easy way to remember the planets in the solar system.You might admire a friend who is always good at sports and try to be more like her or him.
Sometimes,your peers can influence you in negative ways.For example,a few kids in school might try to get you to skip class with them; your soccer friend might try to convince you to be mean to another player and never pass him the ball.
Teenagers are the most likely to fall prey to peer pressure.So,their parents and teachers should make sure they don't submit to it.And the solution is not in isolating them from their peers.It's in teaching them to make good choices in life.
写作内容:1.用约30个单词写出上文概要;
2.用约120个单词就"来自同龄人的影响"这一话题谈谈你的想法,内容包括:(1)哪位同龄人对你的影响最大;(2)举例说明他或她对你的学习或成长的影响;(3)你怎样看待同龄人之间的影响.
写作要求:1.作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引用原文语句;
2.作文中不能出现真实姓名和学校名称.
The passage explains what peer pressure is.This pressure has positive and negative on our lives.Teenagers give in to peer pressure quite easily,so they should be taught to make good choice.
This reminds me of my classmate,Landa,who is the top student in our class.She has a positive influence on me.Once she noticed that I was about to give up halfway after spending ages struggling with my maths homework,so she offered to help me with it.Unfortunately,she couldn't solve the maths problem straight away.But she kept trying,and worked on the problem for several hours,I was very moved.I was very moved.Since then,her firm determination to overcome difficulties has inspired me whenever I has been in a tricky situation.
From my perspective,since peer pressure is very important,we should get closer to those who have a positive influence on us,and keep away from those who do not..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

5.Next fall when you see geese heading south for the winter or flying in"V"formation (队形),you might consider what science has discovered as to why they fly that way.
As each bird spreads its wings,it creates an uplift (上升力) for bird immediately following.By flying in"V"formation the whole flock (鸟群) adds at least 71% greater flying range,than if each bird flies on its own.People who share a common direction arid sense of community can get where they are going more quickly and easily because they are traveling on the thrust (推动力) of one another.
When a goose falls out of the formation,it suddenly feels the drag and resistance of trying to go it alone and quickly gets back into formation to take advantage of the lifting power of the bird in front.If we have as much sense as a goose,we will stay in formation with those who are headed the same way we are.When the head goose gets tired,it flies backwards and another goose flies point.It is sensible to take turns doing demanding jobs,whether it is with people or with geese flying south.
Geese honk (雁叫) from behind to encourage those up front to keep up their speed.What do we say when we honk from behind?
Finally and this is important,when a goose gets sick or is wounded by gunshots,and falls out of formation,two other geese fall out with that goose and follow it down to lend help and protection.They stay with the fallen goose until it is able to fly or until it dies,and only then do they launch out on their own,or with another formation to catch up with their group.If we have the sense of a goose,we will stand by each other like that.

25.The first three paragraphs chiefly deal withC.
A.scientific discovery about geese.
B.the importance of flight formation.
C.the advantages of"V"formation.
D.the reasons for geese's flight.
26.The phrase which can best replace"stand by"in the last sentence is"B".
A.be against.B.support.C.sit by.D.obey.
27.What does the author want us to learn from the geese?A
A.Teamwork.B.Sympathy.C.Kindness.D.Intelligence.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

5.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文.文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改.
增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其下面写出该加的词.
删除:把多余的词用斜线(\)划掉.
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词.
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
I feel it is pity that you didn't want to take part in the speech contest.In my view,the speech contest can benefit from you in different ways.Firstly,it makes you look for more informations about your favorite scientists on the Internet or in the library,and learning more about them.Secondly,it is a challenge to prepare for a speech contest.You not only have to write a good article and also have to perform them properly.What's more,after the contest,you can find yourself with some newly good friends,or even a prize.I suggest you consider take part in the contest,that will really do good to you.If you change your mind,please let me know as soon as possible.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

15.Teachers are those who use themselves as bridges,over       they invite their students to cross.(  )
A.themB.whichC.whomD.those

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

2.Chinese web novels enjoy great popularity with many people,among              are a large number of foreign readers.(  )
A.whichB.whatC.themD.whom

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

19.The Nanjing 2014 Summer Youth Olympic Games,including all 26 sports,which _______ from August 16th to 28th,will build a creative platform for the best youth athletes from around the world.(  )
A.are taking placeB.will be taken place
C.will be taking placeD.take place

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

9.Hi,Zhou Ling
How are you?I haven't heard(61)from you for weeks.Is everything OK with you?
Do you still go to the gym every day?I used to go to the gym three times a week,but I don't work (62)out  any more.I know another way to stay slim.Looking good is important to women,isn't(63)it?I'm trying to lose weight because I'm so (64)ashamed (shame) of my body.Since I'm preparing to act in a new TV show,I'm taking weight-loss pills (65)called (call) Fat-Less,which are quite popular among young women here.I hope to lose at least 10kilograms.I take two pills a day and don't need to exercise.
The pills really work!I become much (66)slimmer (slim) than before.I (67)have lost(lose) 7kilograms in the last two months.However,sometimes I don't feel so (68)energetic (energy).My mother,(69)who you met last year,keeps telling me not to take them because they are dangerous.She says health is (70)themost important thing,and I agree,but then I look so slim at the moment.
Write soon!
Love,
Amy.

查看答案和解析>>

同步练习册答案