精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
1.More students than ever before are taking a gap year(间隔年) before going to university.It used to be the"year off"between school and university.The gap-year phenomenon originated(起源) with the months left over to Oxbridge applicants between entrance exams in November and the start of the next academic year.
This year,25,310students who have accepted places in higher education institutions have put off their entry until next year,according to statistics on university entrance provided by the University and College Admissions Service (UCAS).
That is a record 14.7% increase in the number of students taking a gap year.Tony Higgins from UCAS said that the statistics are good news for everyone in higher education."Students who take a well-planned yar out are more likely to be satisfied with,and complete,their chosen course.Students who take a gap year are often more mature and responsible,"he said.
But not everyone is happy.Owain James,the president of the National Union of Students (NUS),argued that the increase is evidence of student hardship-young people are being forced into earning money before finishing their education."New students are now aware that they are likely to leave university up to£15,000in debt.It is not surprising that more and more students are taking a gap year to earn money to support their study for the degree.NUS statistics show that over 40% of students are forced to work during term time and the figure increases to 90% during vacating periods,"he said.
21.What do we learn about the gap year from the text?B
A.It is flexible in length.
B.It is increasingly popular.
C.It is a time for relaxation.
D.It is required by universities.
22.According to Tony Higgins,students taking a gap yearC.
A.know a lot more about their future job
B.are more likely to leave university in debt
C.are better prepared for college studies
D.have a better chance to enter top universities
23.How does Owain James feel about the gap-year phenomenon?D
A.He's annoyed.
B.He's puzzled.
C.He's surprised.
D.He's worried.

分析 本文提到大学的学费高使得很多大学生在上大学学前就要先去挣钱然后再上大学学习.这样的好处是让学生更珍惜大学的时光,更成熟有责任感.但是也给人们带来了思考.

解答 21.B,推理判断题.由短文第一段More students than ever before are taking a gap year(间隔年) before going to university.可知,过间隔年学生比以前多了,第三段第一句话That is a record 14.7% increase in the number of students taking a gap year.可知体验间隔年数量上升了14.7%,说明越来越受到欢迎,因此选B.
22.C,细节理解题.由人名定位到短文第三段.Students who take a well-planned year out are more likely to be satisfied with,and complete,their chosen course.Students who take a gap year are often more mature and responsible,"he said.第三段在说它的优点,有间隔年之后再去上大学,会让人更成熟有责任感,对大学的学习有帮助.故选C.
23.D,细节理解题.根据文章最后一段But not everyone is happy.然后提到Owain,Owain James,the president of the National Union of Students (NUS),argued that the increase is evidence of student hardship,这证明学生很难;…more and more students are taking a gap year to earn money to support their study for the degree.他说越来越多的学生会在gap year期间是要去挣大学的费用.故选D.

点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

11.What will the woman probably do?
A.Catch a train.
B.See the man off.
C.Go shopping.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

12.What's the weather like this afternoon?

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

9.Though the training cost a lot of time and effort,I do think it ____.(  )
A.valuableB.significantC.worthwhileD.vital

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

16.Why has the man stopped exercising?
A.He is busy moving house.
B.He lives far away from the gym.
C.He dislikes going to gym alone.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

6.假设你叫李华,你的美国朋友Peter来信邀请你今年暑假美国旅游,并到他家去做客.但你经过考虑后,谢绝了他的邀请.请你根据以下提示和要求给Peter写一封回信.
提示:
1.谢绝Peter的邀请;
2.陈述原因(旅游费用高,增加家庭负担;暑假打工,积累社会经验)
3.补救措施(寄一本《今日中国》).
注意:
1.词数100左右
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已给出,不计入总词数.
Dear Peter,
I'm glad to hear from you.                                            
Yours,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

13.My grandfather is a retired worker.On summer evenings,he would gather us outside the house to enjoy the cool air,(61)sharing(share) his experiences before liberation.
At(62)the age of fourteen,my grandfather worked as a child laborer in a coal mine.One day,he and his two workmates were working in the tunnel (63)whenan unfortunate thing happened.A partof the tunnel fell down and they were shut in.They had no food (64)to eat(eat) in the tunnel.When they were hungry,they only drank some water.Because(65)it was very cold there,they just hug one another in order to keep warm.They could hardly speak or move as a consequence of physical(66)weakness (weak) and thought they would die.
After (67)what seemed a long time,the tunnel was dug through and they(68)were rescued (rescue).They had been trapped there for fourteen days!My grandfather said they weren't let out at once.If so they would have died.They were kept at the entrance to the tunnel (69)whereit was very dim and were fed on some thin porridge.After a day or two,they had recovered a bit and were(70)finally(final) helped out.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

10.If you see Jane,do convey my apologies to her.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

11.I bought my wife the dress for a lot of money,but hardly _______ her wear it.(  )
A.I seeB.do I seeC.see ID.I do see

查看答案和解析>>

同步练习册答案