精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
1.Etymology,the study of words and word roots,may sound like the kind of thing done by boring librarians in small,dusty rooms.Yet etymologists actually have a uniquely interesting job.They are in many ways just like archaeologists(考古学家) digging up the physical history of people and events.The special aspectof etymology is that it digs up history,so to speak,through the words and phrases that are left behind.
The English language,in particular,is a great field to explore history through words.As a language,English has an extraordinary number of words.This is partly due to its ability toadapt foreign words so readily.For example,"English"words such as kindergarten(from German),croissant(from French),and cheetah(from Hindi) have become part of the language with little or no change from their original sounds and spellings.So English-language etymologists have a vast world of words to explore.
Another enjoyable thing about etymology for most word experts is solving word mysteries(谜).No,etymologists do not go around solving murders,like the great detective Sherlock Holmes.What these word experts solve are mysterious origins of some of our most common words.
One of the biggest questions English language experts have pursued is how English came to have the phrase OK.Though it is one of the most commonly used expressions,its exact beginning is a puzzle even to this day.Even its spelling is not entirely consistent--unless you spell it Okay,it is hard even to call it a word.
Etymologists have been able to narrow OK's origin down to a likely,although not certain,source(来源).It became widely used around the time of Martin Van Buren's run for president in 1840.His nickname was Old Kinderhook.What troubles word experts about this explanation is that the phrase appeared in some newspapers before Van Buren became well known.It is likely that Van Buren could be called its primary source.Etymologists will doubtlessly keep searching for the original source.However,it is clear that OK's popularity and reputation have topped those of the American president to whom it has been most clearly linked.
41.The author mentions the words like"croissant"in Paragraph 2to showC.
A.words have changed a lot in the two languages
B.what English-language etymologists are exploring now
C.English has absorbed many words from other foreign languages
D.the English vocabulary is difficult to the non-English-speaking people
42.The underlined word"pursued"in Paragraph 4meansB.
A.looked upon
B.dug up
C.put in
D.set down
43.We can learn from the passage that etymologistsA.
A.discover the possible origin of words
B.help detectives to solve mysterious murders
C.write interesting stories for some newspapers
D.explore the English language as well as the recent events
44.What most probably is the major purpose of the passage?C
A.To present the history of English words.
B.To explain what anetymologist does for his job.
C.To introduce the pleasure of the study of words and word roots.
D.To teach readers how to tell English words from non-English words.

分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章向我们介绍了历史学家们对词源、词与词的根源的研究.

解答 41-44 CBAC
41.C  细节理解题.根据第二段中"This is partly due to its ability to adapt foreign words so readily."可知,作者以"croissant"为例来证明英语引进了许多外来词.故选C.
42.B  词义猜测题.根据第四段One of the biggest questions English language experts have pursued is how English came to have the phrase OK可知,语言学家努力需找"OK"这一词的由来,相当于深挖它的根源.故选B.
43.A  推理判断题.根据第一段The special aspectof etymology is that it digs up history,so to speak,through the words and phrases that are left behind.可推知,语源学是研究语言和单词的,那么语源学专家就是想考古学家研究单词的根源的.故选A.
44.C  写作意图题.根据第一段中"Yet etymologists actually have a uniquely interesting job."以及第三段中"Another enjoyable thing about etymology for most word experts is solving word mysteries(谜)."可知,文章主要写作目的是为了给我们介绍研究语言起源的乐趣.故选C.

点评 考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

11.教育部征集高中生对于高中毕业后不直接上大学而是休整一年(gap year)的意见和看法.你作为光明中学的班长李华整理了同学们的意见并给教育部回信.要点如下:
1.同学们非常支持休整一年,希望拥有这一年的自由时光.
2.同学们在这一年里准备做什么.
3.度过休整年的优点.
注意:
1.文章开头已给出,不计入总词数;
2.字数:100词左右.
Dear sir,
I'm LiHua from Guang Ming Middle School.I'm writing to tell you 
                 .
Yours sincerely,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

12.You should treat others the way you should want yourself_______.(  )
A.to be treatedB.to treatC.treatingD.treat

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

9.Water is fundamentalto the development of life.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

16.He demandedthat he should be sent to work there.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

6.Charlie studied in a famous collage for four years.He studied hard and did well in all his subjects.He hoped to become a good teacher.This year he left school and began to work in a middle school.He likes his students and is strict with them.He does his best to make his classes lively and interesting.
One day he carefully explained a chemical reaction(化学反应)to students of Grade Two in the chemistry lab.
"Be careful,everyone,"he said loudly."Before I make the experiment,there're twenty-five atoms of carbon(碳原子),but after I finish it,there're twenty-four atoms of carbon left!"
He then watched the classroom and hoped his students would go on explaining it.But the young men looked at each other and nobody answered him.He had to ask,"What happens?""What makes the atom lost?"
The classroom was very quiet and none of the students looked at their teacher.
"Who can tell us where it had gone?"
Suddenly a soft voice came from the back row,"we did not see anybody leave the classroom!"
25.Charlie began to work in the middle school becauseC.
A.he was in school for only four years
B.he couldn't do anything except teaching
C.he hoped to become a good teacher
D.he did well in all his subjects
26.Charlie hopesA,so he does his best to make his classes lively and interesting.
A.all his students can understand him
B.his students won't be afraid of him
C.his students can count the atoms of carbon
D.his students can make the experiment
27.The students couldn't answer Charlie's question becauseB.
A.none of them had seen the atoms
B.they didn't understand their teacher
C.the chemical reaction was complicated(复杂的)
D.they all wanted to drop the subject
28.In factA.
A.Charlie failed that day         
B.the student was not interested in it
C.nothing was lost              
D.Charlie failed in making the experiment.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

13.Susan:I want to go to Paris again.I think it's perhaps (61)the most cultured city in the world.
Billy:But you (62)have seen (see) the famous museums and palaces there already.Won't you get (63)bored (bore) if you see them again?
Susan:Oh,Billy,you don't understand.The real (64)attraction (attract) of Paris doesn't lie in those famous science spots,though they are (65)certainly(certain) worth visiting.It lies in the life in Paris and the style of the Parisians.
Billy:Do you mean that you feel good just walking around the city?
Susan:Exactly!I find (66)it so relaxing to take a walk along the Seine River.And I also find the French can transform everyday objects (67)into works of art!
Billy:That's true.Even the little fountains and the iron garden gates have very delicate designs.
Susan:Yes,you're right.And with the evening (68)coming (come) to Paris,I felt even better when I heard music floating from the concerts in the cathedrals.
Billy:Parisians love music.Did you taste any of the French cuisine (菜肴)?It's said (69)that a person has never tasted the true flavor of France until he has dined in Paris.
Susan:Yes,I did.Both the food and the atmosphere in the restaurants (70)are (be) wonderful.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

10.He ought tobe punished (punish),but he made an apology to all of us and we forgave him.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

11.According to the driver's explanation,it was not his carelessness but the bad road conditions that _________ for the accident.(  )
A.was to blameB.was to be blamed
C.were to be blamedD.were to blame

查看答案和解析>>

同步练习册答案