7.One day while wal king along the bank of a river,a rabbit couple saw a wounded ant lying unconsciously (无意识地) on the grass.The rabbit couple gently put the ant on the leaf of a nearby plant.She soon recovered and saw the rabbit couple sitting beside her.
The ant remembered that she had found herself under the foot of a cat by chance and fainted (晕倒).She asked how she reached on the leaf top.The rabbit couple told her what had happened.The ant thanked them and said she would certainly help them when they needed her.
The rabbit couple went farther up the river to enjoy the bright sun.They had been there many times and would spend many hours playing and relaxing in the sun.
One fine day,the couple were again on their way to the river while the ant was playing on a leaf.She saw the rabbit couple walking towards the river.A few hours later she saw the rabbit couple sleeping peacefully on the soft grass by the river.Suddenly she saw a lion moving towards the grass where the rabbit couple were sleeping.The lion saw the rabbits sleeping,and started walking quietly to catch them.
Realizing the hazard getting close to the rabbits,the ant jumped from the leaf upon the lion and bit the lion's back.The lion cried out in pain,waking up the rabbit couple and warning them against the danger.The rabbits ran away quickly and the ant jumped off the lion's back and hid in the grass.
A white pigeon who watched what had happened cheered at the courage of the ant and told the whole story to the rabbits.The rabbits were moved and thanked the ant.They became best friends.
21.From the first three paragraphs,we can learn thatD.
A.the rabbit couple put the ant on the leaf of a plant to hide her
B.the ant was wounded after fighting with a cat
C.the rabbit couple and the ant knew each other well
D.the rabbit couple often went to the river to relax in the sun
22.According to the passage,which of the following is TRUE?B
A.The ant was hurt by the lion.
B.The ant was weak but clever.
C.The white pigeon was as brave as the ant.
D.The lion wanted to play a joke on the rabbits.
23.According to the passage,which is the correct order of the following events?B
a.The ant jumped into the grass to hide.b.The ant bit the lion's back.
c.The lion moved toward the rabbit couple.d.The rabbit couple saved the ant.
e.The ant saw the rabbit couple sleeping on the grass.
A.d,c,e,a,b B.d,e,c,b,a C.e,c,b,a,d D.c,d,e,b,a
24.The underlined word"hazard"in the fifth paragraph probably means"D".
A.reality B.scene C.experience D.danger.
分析 本文是一篇记叙文,主要讲述了兔子夫妇在河边散步享受阳光时,救了一只蚂蚁.之后,兔子睡觉时,一只狮子出现想要捉住它们时,蚂蚁跳到狮子的背上,咬了狮子,狮子大叫,惊醒了兔子,于是兔子得救.兔子和蚂蚁成为好朋友.
解答 21.答案:D.细节理解题.根据"The rabbit couple went farther up the river to enjoy the bright sun."可知,兔子夫妇在河边享受阳光.故选D.
22.答案:B.推理判断题.根据"Realizing the hazard getting close to the rabbits,the ant jumped from the leaf upon the lion and bit the lion's back.The lion cried out in pain,waking up the rabbit couple and warning them against the danger.The rabbits ran away quickly and the ant jumped off the lion's back and hid in the grass."可以推断出,蚂蚁很瘦弱,但是很聪明.故选B.
23.答案:B.细节理解题.根据文章内容可知,正确的顺序为"The rabbit couple saved the ant.-The ant saw the rabbit couple sleeping on the grass.-The lion moved toward the rabbit couple.-The ant jumped into the grass to hide.".故选B.
24.答案:D.词义猜测题.根据"Realizing the hazard getting close to the rabbits"可推测出句意为"意识到危险逼近兔子夫妇".故hazard意为危险的.故选D.
点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.