精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

【题目】A recent housing project in Helsinki offers remarkably cheap apartments for those under the age of 25. They must commit to spending time with their older neighbors.

Helsinki offers 247-suqare-foot studio apartments with a bathroom, storage space, kitchen, and balcony for only $272 every month—about a third of the average price for a studio in the city. The apartment is inside homes for the elderly, and the young renter must spend between three to five hours with their elderly neighbors each week.

Like pretty much all other major cities in the world, Finland’s capital of Helsinki has faced rapid population growth in recent years. And with population growth, comes an inevitable rise in the cost of living, and of course, sharp increase in rent. Currently, Helsinki is ranked 14th on the list of the world’s most expensive cities. For those young and freshly independent, this causes terrible problems — even homelessness.

"It's a very expensive city to live in," Mr. Bostrom writes in an email to CNN’s Eoghan Macguire. "If you manage to get an apartment that the city owns, it can be quite affordable. The screening criteria included the ability to participate in a variety of activities, such as cooking or playing instruments, but the number of applicants for those apartments is so high that waiting list takes forever,” he says.

According to Helsinki’s Youth Housing Association, the city council aims to ensure that every young person will have a home by 2018. Miki Mielonen, a representative of the youth department, says this project, currently in its trial stages, will help out young people while offering social benefits to senior citizens. “I think there is quite a rigid opinion in Finland with many people thinking young of the old ideas that we are going to break down.”

1Helsinki probably rents a cheap apartment to a young man who ________.

A. reaches the age of 25

B. has financial problems

C. promises to accompany the elderly

D. agrees to share it with his neighbor

2Which is the root reason for the housing problems in Helsinki?

A. The population explosion.

B. The high living standard.

C. World’s priciest apartment rent.

D. Low employment of college graduates.

3According to Mr Bostrom, the cheap apartments are ________.

A. well-decorated B. difficult to afford

C. in short supply D. popular with technicians

4What can be inferred from the last paragraph?

A. The young in Helsinki are mostly homeless.

B. Helsinki will overcome people’s prejudice.

C. The project will be experimental in future.

D. The project is more beneficial to the young.

【答案】

1C

2A

3C

4B

【解析】试题分析:本文讲述了随着人口的膨胀,赫尔辛基的年轻人住房困难。最近在赫尔辛基的一个住宅项目为25岁以下的年轻人提供了非常便宜的公寓,条件是每周要花三到五小时陪伴他们年长的房东。

1C 推理判断题。根据第二段最后一句The apartment is inside homes for the elderly, and the young renter must spend between three to five hours with their elderly neighbors each week.(这个公寓在老人的家里,年轻租赁者每周要花三到五小时之间和他们年长的邻居在一起。)可知,便宜租给年轻人的条件是要陪伴年长者。故选C

2A 细节理解题。根据第三段第一、二句Finland’s capital of Helsinki has faced rapid population growth in recent years. And with population growth, comes an inevitable rise in the cost of living, and of course, sharp increase in rent.可知,最近几年面临人口的快速增长,随着人口的增长,生活成本必然上升,当然租金也急剧增长。故选A

3C 推理判断题。根据第四段中"It's a very expensive city to live in," Mr. Bostrom writes in an email to CNN’s Eoghan Macguire. "If you manage to get an apartment that the city owns, it can be quite affordable. The screening criteria included the ability to participate in a variety of activities, such as cooking or playing instruments, but the number of applicants for those apartments is so high that waiting list takes forever,” he says.可知,这是一个住房非常昂贵的城市,如果想买一套这个城市的公寓,价格可能负担得起,但还有很多的筛选条件,所以等待的人很多,也就是公寓很短缺,故选C项。

4B 推理判断题。根据最后一段Miki Mielonen, a representative of the youth department, says this project, currently in its trial stages, will help out young people while offering social benefits to senior citizens.可知,这个工程将帮助年轻人摆脱困境。前文提到住房困难,年轻人要和老年人租住在一起,而最后一段就是为了消除人们的偏见。故选B

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】基础知识测试

注意:1-5题为单词拼写(每空一词)

【1】Advertising is often the most effective method of____________(促销).

【2】Premier Zhou is a w_____(高尚的) man,one we all admire a lot.

【3】 His visit is intended to ___________(增强) ties between the two countries.

【4】All the ________(接线员)are engaged in answering the phones from the whole country on Christmas.

【5】Ambulance drivers are _____________(紧急,急迫) needed.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

The giant panda __【1】__ (love) by people throughout the world. Chinese scientists __【2】__ (recent) had a chance to study a wild female panda with a newborn baby. She was a very __【3】__(care) mother. For 25 days, she never left her baby, not even to find something __【4】__ (eat)! She would not let any other pandas come near. She licked the baby constantly to keep it clean. Any smell might attract natural _【5】__(enemy) that would try to eat the little comforting pats. The mother held the baby in her front paws much the way a human does. __【6】_ it cried, she rocked it back and forth and gave it little comforting pats. The mother continued to care for the young panda __【7】__ more than two years. By that time, the panda no longer needed__【8】__ (it) mother for food. However, it stayed with her and leaned about the ways of the forest. Then, after two and a half years, the mother__【9】__ (drive) the young panda away. It was time for her to have a new baby, __【10】__ it was also time for the young panda to be independent.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

The Internet has opened up a whole new online world for us to meet, chat and go where we’ve never been before.But just as in face-to-face communication, there are some rules of behavior that should be followed when on line. 【1】 Imagine how you’d feel if you were in the other person’s shoes.

For anything you’re about to send:ask yourself, “Would I say this to the person’s face?” If the answer is no,rewrite and reread. 2 If someone in the chat room is rude to you, your instinct(本能) is to fire back in the same manner. But try not to do so. 3 If it was caused by a disagreement with another member, try to fix the situation by politely discussing it. Remember to respect the beliefs and opinions of others in the chat room.

4 Offer advice when asked by newcomers, as they may not be sure what to do or how to communicate. When someone makes a mistake, whether it’s a stupid question or all unnecessarily long answer, be kind about it. If it’s a small mistake, you may not need to say anything. Even if you feel strongly about it, think twice before saying anything. Having good manners yourself doesn’t give you license to correct everyone else. 5 At the same time, if you find you are wrong, be sure to correct yourself and apologize to those that you have offended.

It is not polite to ask others personal questions such as their age, sex and marital status. Unless you know the person very well, and you are both comfortable with sharing personal information, don’t ask such questions.

A.The basic rule is simple:treat others in the same way you would want to be treated.

B.Everyone was new to the network once.

C.Repeat the process till you feel sure that you’d feel comfortable saying the words to the person’s face.

D.It’s natural that there are some people who speak rudely or make mistakes online.

E.When you send short messages to a person online, you must say something beautiful to hear.

F.You should either ignore the person, or use your chat software to block their messages.

G.If you do decide to tell someone about a mistake, point it out politely.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】用英语写一篇介绍查尔斯·达尔文(Charles Darwin)100词左右的短文。

人物:查尔斯·达尔文

生平:18092( February)2日出生(be born)在离塞文河(the River Severn)不远的一个家庭里,十六岁时,达尔文进入爱丁堡大学(Edinburgh University)学医(study medicine)。后来,他又被送到剑桥大学(Cambridge University)学习,并于1831年毕业(graduated in 1831.)。达尔文持续不断地从事他的科学研究( continue his scientific studies) ,直到1882年去世。他被安葬 (be buried) 在伦敦威斯敏斯特教堂(Westminster Abbey)。

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】

1I prefer to live in a quiet __________(住宅的) neighborhood.

2__________(地基) should be laid before we build buildings.

3He made __________(偶然的、临时的) visits to London.

4Many car manufacturers are __________(多样化) as rapidly as they can.

5The employment problem tends to be a city __________(现象).

6He has always e__________ her youth and the position she has achieved in her profession.

7They had i__________ some new lights in the apartment, before they moved in.

8Since you are so familiar with Daffodils and Annabel Lee, are you majoring in English l__________?

9Nanhu Bridge, which is under c__________, will come into service in late September, 2017.

10The exercise like long-distance race and plank (平板支撑) obviously will improve strength and e__________.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】A.to love, protect and care for (sb or sth that is important to you)

B.a building or object made in ancient times

C.to move from one place to another

D.a very famous person or thing considered as representing a set of beliefs or a way of life

E.the state of being well-known

F.a book, document, or other composition written by hand

G.the act of getting land, power, money, etc

H.born into the highest social class

I.an area that is strongly defended by a military group

J.a possibility or likelihood of sth happening

1acquisition

2antiquity

3cherish

4fame

5high-born

6icon

7manuscript

8migrate

9prospect

10stronghold

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】James Bender, in his book How to Talk Well tells the story of a farmer who grew awardwinning corn.Each year he won a blue ribbon.One year a newspaper reporter interviewed him and learned something interesting about how he grew it.

The reporter discovered that the farmer shared his seed corn with his neighbors.“How can you afford to share your best seed corn with your neighbors when they are entering corn in competition with yours each year?” The reporter asked.“Why,” said the farmer, “didn't you know? The wind picks up pollen(花粉) from the ripening corn and carries it from field to field.If my neighbors grow bad corn, crosspollination(异花受粉) will slowly reduce the quality of my corn.If I am to grow good corn, I must help my neighbors grow good corn.”

He is very much aware of the connectedness of life.His corn cannot improve unless his neighbors' corn also improves.The lesson for each of us is this: If we are to grow good corn, we must help our neighbors grow good corn.

【写作内容】

1.突出:人与人之间本应和睦相处、互帮互助、共同进步;

2.以约30个词概括短文的要点;

3.以约120词发表你的看法,谈谈你的认识。

【写作要求】

1.作文中可以使用实例来支持你的论点,也可以参照阅读材料的内容论述,但不得直接引用原文中的句子;

2.作文中不能出现真实姓名和学校名称。

【评分标准】

概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯。

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】假设你是滨海中学高一的学生李华,你班在植树节三月十二日组织了去郊区(suburbs)植树的活动,请根据以下信息写一篇日记:

1.活动目的:保护环境,阻止沙尘暴……

2.活动过程:早上8:30到校门口集合,骑自行车到达目的地(destination)后老师分配了任务:挖坑、搬树、浇水……

3.活动后的感受

4.字数:100字左右

5.日记的开头已给出

14,March Tuesday sunny

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________

查看答案和解析>>

同步练习册答案