5.Forty years ago,Finland was a small country with mediocre(普通)public schools.Today,Finland is still small but no one calls Finland's public schools mediocre any more.
In 2000,the Finns surprised the world when their 15-year-olds scored at the top of a closely watched international exam called the PISA.Finland has stayed near the top ever since,while the U.S.scores around the middle.
Pasi Sahlber g,an official with Finland's Ministry of Education and Culture,is in Seattle this week to share the story of Finland's success,and what states like Washington can learn from it.
Sahlberg's message,although he is too polite to put it so bluntly(坦率):Stop testing so much,trust teachers more; give less homework; shorten the school day.
On Tuesday,in a room filled with teachers,principals,professors,school-board members and policy makers,Sahlberg joked about the Finns'reputation(名声) for being a quiet,humble people."When Finland hit the top of the PISA,"he said,"the biggest disbelievers were Finns."
More seriously,Finland never set out to create the world's top school system.Instead,he said,the country deci ded in the 1970s that it wanted to ensure that a student's success didn't depend on family background.
"Finland relied on cooperation among teachers and schools,rather than on competition.Rather than judging teachers and schools based on test scores,"he said,"Finland puts trust in its teachers and principals.Teachers develop the curriculum in Finland,and design their own tests.There are no nat ional tests,except one at the end of high school."
That's just the start.Along with a shorter school day,Finnish students don't even start school until they are 7 years old.Many primary schools have a policy against giving homework.
"But Finland,"he said,"succeeded in part by adopting ideas from the U.S.and other countries.And those countries,"he said,"can learn from Finland,too."
32.What might be the author's purpose of writing the passage?C
A.To introduce a Finnish official.
B.To compare the education systems of Finland and the US.
C.To share the story of Finland's success in education.
D.To ask the US to improve its education.
33.People first learned Finland's success in education fromA.
A.its students'performance in an international exam.
B.its international exchange programs.
C.lectures given by Pasi Sahlberg.
D.its small-sized public schools.
34.Which of the following can contribute to Finland's success in education?C
a.Giving students fewer tests.
b.Giving teachers more trust.
c.Evaluating students'family backgrounds.
d.Creating the world's top school system.
e.Starting school late.
A.a,b,c B.c,d,e C.a,b,e D.b,c,d
35.What Pasi Sahlerg said in Paragraph 7 suggested thatB
A.children should start school as early as possible.
B.competition among teachers might be harmful to education.
C.the US education system is still the most advanced.
D.it is necessary to set up a national curriculum.
分析 40年前的芬兰是个小国家,拥有平庸的公立学校;40年后,芬兰依然是个小国家,但其公立学校不再平庸,是什么让芬兰的公立学校发生这么大的变化?
解答 D:32-35 CACB
32.C 写作意图题.根据第一段的"Today,Finland is still small but no one calls Finland's public schools mediocre any more."并结合全文可知,作者主要讲述芬兰学校教育的成功做法,旨在和大家分享,故选C.
33.A 推理判断题.根据第二段的"In 2000,the Finns surprised the world when their 15-year-olds scored at the top of a closely watched international exam called the PISA."可知芬兰的学生在国家比赛中的表现让人们首次见识了芬兰学校教育的成功,故选A.
34.C 细节理解题.第四段的"Stop testing so much,trust teachers more;"与a和b对应;根据第六段可知c和d不正确;第八段的"Finnish students don't even start school until they are 7 years old."与e对应,c和d不是芬兰学校教育成功的因素,故选C.
35.B 推理判断题.根据第七段的"Finland relied on cooperation among teachers and schools,rather than on competition.Rather than judging teachers and schools based on test scores,"可推知教师间的竞争可能会对教育有害,所以芬兰的教育依靠的是教师和学校之间的合作,故选B.
点评 做阅读时经常犯错的主要原因是,仅凭读过文章后残留在脑海中的一丝印象来勾选答案,这样便很容易掉入出题人故意设布下的题目陷阱.所谓阅读理解,对于题目的理解一定要忠实于原文,因此,每一道题都应该与原文作全面的对比与核查,再得出答案.也就是说,阅读理解的每一道题目,在原文都应该有明确的出处,我们把这一出处叫做原文相关句,(1)排除与原文相关句主题不一致的选项(2)排除与原文相关句态度相反的选项 (3)排除用于过于极端或负面的选项(4)注意结合文章主旨和主题去排除.