【题目】阅读理解
Are you sometimes a little tired and sleepy in the early afternoon? Many people feel this way after lunch. They may think that eating lunch is the cause of the sleepiness. Or, in summer, they may think it is the heat. However, the real reason lies inside their bodies. At that time — about eight hours after you wake up — your body temperature goes down. This is what makes you slow down and feel sleepy.
Scientists have tested sleep habits in experiments where there was no night or day. The people in these experiments almost always followed a similar sleeping pattern. They slept for one long period and then for one short period about eight hours later.
In many parts of the world, people take naps in the middle of the day. This is especially true in warmer climates, where the heat makes work difficult in the early afternoon. Researchers are now saying that naps are good for everyone in any climate. A daily nap gives one a more rested body and mind and therefore is good for health in general. In countries where naps are traditional, people often suffer(遭受) less from problems such as heart disease. Many working people, unfortunately, have no time to take naps. Though doctors may advise taking naps, employers do not allow it!
If you do have the chance, however, here are a few tips about making the most of your nap. Remember that the best time to take a nap is about eight hours after you get up. A short sleep too late in the day may only make you feel more tired and sleepy afterward. This can also happen if you sleep for too long. If you do not have enough time, try a short nap — even ten minutes of sleep can be helpful.
(1)Why do you sometimes feel sleepy in the early afternoon?
A.Because it's very hot in summer.
B.Because you eat too much for lunch.
C.Because you didn't have a good sleep last night.
D.Because your body temperature goes down at that time.
(2)What advice does the writer give on taking a nap?
A.If your time is limited, a short nap can also help.
B.Only people in warmer climate need to take a nap.
C.You'd better take a nap about an hour after you have lunch.
D.You can sleep as long as you like so that you won't feel tired or sleepy.
(3)What can we learn about "naps" according to the third paragraph?
A.Doctors need to take naps while employers don't.
B.Taking naps is helpful for people's health in spring and summer.
C.If you take naps every day, you'll have less risk of heart disease.
D.All the people in warmer climates take naps in the middle of the day.
(4)What can we infer(推断) from the passage?
A.You will feel less sleepy if you sleep for a long time.
B.Taking a nap whenever you want will do good to your health.
C.If you get up at 6:30 am, you'd better take a nap at about 2:30 pm.
D.Sleeping for eight hours and you'll feel sleepy a short period later.
(5)What would be the best title for the text?
A.Just For a Rest.
B.All For a Nap.
C.A Special Sleep Pattern.
D.Taking Naps in Warmer Climate.
【答案】
(1)D
(2)A
(3)C
(4)C
(5)B
【解析】(1)细节理解题。根据短文第一段最后两句可知,因为你的体温在那 个时候下降了。故选D。
(2)细节理解题。根据短文最后一句可知,作者的建议是:如果你时间有限,一个短暂的午睡也可以有帮助。故选A。
(3)细节理解题。根据第三段第四行的 In countries where naps are traditional, people often suffer(遭受) less from problems such as heart disease. 描述,可知你每天小睡,你得心脏病的风险就少,选C。
(4)细节推断题,根据短文的第一段倒数第二句。可知如果你早上六点半起床,最好小睡的时间是14:30,所以该选C。
(5)标题归纳题。通读全文可知文章主要讲述的是小睡对人体的身体有好处。所以该选B。
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】天气和气候与人类息息相关,据此回答以下问题。
(1)下列诗句中,可以描述天气的是( )
A.东边日出西边雨,道是无晴却有晴
B.二月江南花满枝,他乡寒食远堪悲
C.三月东风吹雪消,湖南山色翠如浇
D.五月春色归来迟,二月垂杨为未挂丝
(2)赤道地区终年高温多雨,而两极地区终年寒冷干燥,形成这种气候差异的主要因素是( )
A.纬度因素
B.海陆分布
C.地形地势
D.人类活动
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】人口大量进入城市将会带来的问题有:
①环境污染 ②交通拥挤、居住条件差 ③绿地面积扩大
④就业机会增多 ⑤供水不足 ⑥犯罪率上升
A.①②④⑤
B.①②③④⑤
C.②③④⑥
D.①②⑤⑥
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】位于青藏高原的三江源自然保护区是我国面积最大的自然保护区。据此完成下列各题。
【1】被誉为“中华水塔”的三江源地区中的“三江”指的是( )
A. 珠江、长江、黑龙江 B. 黄河、长江、黑龙江
C. 珠江、长江、澜沧江 D. 黄河、长江、澜沧江
【2】建设三江源自然保护区的最主要目的是 ( )
A. 防止水源污染 B. 维护生态平衡
C. 增加木材蓄积量 D. 禁止滥捕滥猎
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】根据短文内容及首字母提示, 填写所缺单词
Once there was a lovely vegetable field with a very big tree in it. Both the vegetables and the t made the garden look wonderful.
No one knew that the vegetables in the field and the tree couldn't get on well with each other. The vegetables h the tree. They thought the tree did not leave them e light to survive. On the other hand, the tree hated the vegetables. He complained that the vegetables drank nearly all the water b it could get to him.
The situation became worse and worse. One day, the vegetables got angry and decided to use up all the w in the ground so that the tree would dry up. The tree fought back by refusing to give the vegetables shade(树荫) from the hot sun. Soon they both began to dry up.
Neither of them thought that the gardener would stop watering his vegetable f when he saw it becoming worse. When the gardener did that, the tree and the vegetables really felt how t they were. There seemed to be no ways to solve the problem, but one of the vegetables, a small pumpkin r what was going on, and decided to deal with it. Though there was little water and it was too hot, the little pumpkin did all he could to grow. F he grew very big, the gardener noticed that and started watering the field again because he wanted to win the beautiful big pumpkin competition. At the same time, the tree and the vegetables grew better. They realized that it was better to help each other than to f.
From then on, they worked together and lived in harmony with these around them.
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】下列有关我国主要土地利用类型分布的叙述,正确的是( )
A.我国的耕地主要分布在非季风区
B.我国的林地主要分布在高原
C.我国的旱地主要分布在半干旱地区
D.我国的草地主要分布在400毫米年等降水量线以西
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】阅读下面文字材料,回答下题。
2010年11月29至12月10日在墨西哥旅游胜地坎昆举行了联合国气候变化会议。192个国家和地区派出代表参加会议。会议期间,“中国日”活动以“低碳发展,中国在行动”为主题,介绍了中国的“低碳发展”。中国承诺将继续采取综合的政策,早日完成减排任务。
中国、印度等发展中国家以及美国、欧盟等的代表举行会谈,就资金支持、技术转让适应、森林保护以及发展中国家能力建设等基本问题达成一定共识。
(1)在下列地理现象中,属于地球自转运动产生的是( )
A.昼夜的产生
B.昼夜的更替
C.四季的更替
D.昼夜长短的变化
(2)材料中提到的全世界为之努力解决的环境问题指的是( )
A.全球气候变暖
B.地震等自然灾害频发
C.臭氧层破坏
D.人口增长过快
(3)材料中提到的“减排”主要指减少排放( )
A.工业“三废”
B.二氧化碳
C.各种酸性气体
D.固体尘埃
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】“十一”黄金周,王伟一家自驾从芒市到昆明游览。请完成下列问题。
【1】为了保证顺利到达,最适用的地图是( )
A. 中国铁路交通图 B. 云南公路交通图 C. 世界政区图 D. 中国地形图
【2】到达昆明后,他们想去游览昆明的旅游景点,需要查找( )
A. 云南市地形图 B. 云南政区图 C. 昆明市旅游图 D. 昆明市交通图
查看答案和解析>>
科目:初中地理 来源: 题型:
【题目】下表是2012年两个国家的人口统计资料表。据此回答问题。
年龄结构 | 出生率(%) | 死亡率(%) | |||
0~14岁 | 15~60岁 | 60岁以上 | |||
甲 | 13.5 | 64.3 | 22.2 | 0.76 | 0.95 |
乙 | 36.7 | 58.1 | 5.2 | 2.81 | 0.44 |
(1)据表判断甲国可能是( )
A.印度
B.德国
C.埃及
D.菲律宾
(2)与甲、乙两国目前所出现的问题不符的是( )
A.甲国劳动力比重小
B.甲国老龄化严重
C.乙国人口增长过快
D.乙国经济欠发达
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com