精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.A soap opera called"Tiger Mother and Cat Father"is popular in China now.The tiger mother is pretty strict with her daughter and the little girl is not allowed to watch or play computer games.On the other hand,she makes all effort to buy the expensive house near the key school,in order to let her daughter have a better education.However,the cat father has an opposite view of how to raise their child.He gives her daughter more independence and doesn't make many rules for her.Which one is better,"Tiger Mother"or"Cat Father"?
In China,it seems that in each family,there is a tiger mother and a cat father,even worse,some families have two tigers.Children can't decide anything for themselves.What's worse,Chinese mothers believe key school will bring a better future to their children.This soap opera fully shows us a common problem in China.And maybe it is the real reason why such kind of TV shows can get popular.
Whether the tiger mother or the cat father,respecting(尊重) children and growing together are the keys to family education.Confidence,kindness,honesty and independence are the most important qualities to develop a child,not the grades.Just like a poem said,"Educating children is like walking with a snail(蜗牛),and the steps are gentle and slow."

71.In the soap opera,the little girl isn't allowed toD.
A.eat vegetables
B.get good grades
C.go to the key school
D.watch TV or play computer games
72.In the soap opera,the father is called"Cat Father"becauseB.
A.he enjoys eating fish just like a cat
B.he gives her daughter more independence
C.he is afraid of his wife
D.he always stays up late just like a cat
73.The underlined word"view"means"C"in Chinese in this passage.
A.风景
B.磁带
C.观点
D.观察
74.The soap opera shows us aB problem in China.
A.boring
B.common
C.relaxing
D.useful
75.We can infer(推断) from the last paragraph(段落) that the writer thinks it's good toA.
A.slow your steps and grow together with your children
B.take a walk with your children often
C.be strict with your children like"Tiger Mother"
D.buy an expensive house near the key school.

分析 文章大意:主要通过流行节目引出对中国孩子的教育问题,应该教育孩子就像蜗牛散步,步骤要温柔又慢.

解答 71~75DBCBA
71题答案:D 细节题.根据文中第一段The tiger mother (acted by Zhao Wei) is pretty strict with her daughter and the little girl is not allowed to watch TV or play computer games可知虎妈妈对女儿很严格,小女孩不允许看电视或玩电脑游戏,应选D.
72题答案:B 细节题.根据文中第一段倒数第三句He gives her daughter more independence(独立) and doesn't set many rules for her可知他给了女儿更多的独立性,却没有给她制定很多规矩,应选B.
73题答案:C 词汇题.根据文中第一段后面的how to raise their child如何抚养孩子,可知前面应该是观点,应选C.
74题答案:B 细节题.根据第二段最后两句话This soap opera fully shows us a common problem in China.And maybe it is the real reason why such kind of TV shows can get popular可知这部肥皂剧充分显示了我们在中国的一个普遍问题.也许这是真正的原因,这样的电视节目能得到普及,故选 B.
75题答案:A 细节题.根据最后一段的Whether the tiger mother or cat father,respecting(尊重) for children and growing together are the keys to family education.Confidence,kindness,honesty and independence are the most important qualities to develop a child,not the grades.Just like a poem said,"Educating children is like walking with a snail(蜗牛),and the steps are gentle and slow.无论是虎妈还是猫爸爸,尊重孩子,一起成长,是家庭教育的关键.自信、善良、诚实和独立是培养孩子最重要的素质,而不是成绩.就像一首诗说:"教育孩子就像蜗牛散步,步骤要温柔又慢.""可 知A项更适合.故选A.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.I(宾格)me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

14.A:Good morning!I'm Alan.(81)E
B:Morning!My name's Kate.
A:(82)A
B:Yes,it is.I have a big family.
A:Who are these?Are they your parents?
B:(83)G My parents are on the right(右边).
A:Is the boy your brother?
B:Yes,he is.(84)F.
A:I see.Where are you I can't find you in the photo.
B:Oh!I'm not in it.
A:I see.The toy car(玩具车) in the photo is very nice.Is it yours?
B:Yes,it is.
A:(85)D.
B:It's my brother,Jacky's.
A.Is this your family photo?
B.Are you Kate?
C.Yes,they are.
D.What about the model plane?
E.What's your name?
F.And the girls are my sisters.
G.No,they are my uncle and aunt.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.These are mycousins (cousin).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.No matter how old your kids are,you can take steps to improve a healthy diet and to encourage good eating habits.
Tip One:Family Meals
Family meals are nice for both parents and kids.Children like to guess what they are going to have and parents get the chance to introduce new foods to children.Parents can also use the mealtime as a chance to talk with their kids about their life.
Tip Two:Healthy Snacks
Kids,especially younger ones,will eat mostly what can get at home.That's why it's important to have enough healthy snacks,such as fruits,vegetables,nuts,yogurt and whole-grain biscuits.
Tip Three:Being a Good Example
The best way for you to encourage healthy eating is to eat well yourself.Kids will follow the lead of the adults they see every day.By eating fruits and vegetables and avoiding fast food and sweet drinks,you are sending the right message.
Tip Four:No Shouts about Food
Parents might find themselves shouting at children to get them to have healthy foods in front them.This in fact can make children dislike what they are asked to eat.You need to work a bit on different cooking methods(方法).
Tip Five:Get Kids Included(参与)
Most Kids will enjoy making the decision about food.Talk to them about making choices and planning a healthy meal.It can help them to make good decisions on their own about the foods they want to eat.

阅读短文,根据短文内容,从下面各小题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项.
66.What's the author's attitude(作者的态度) toward snacks?B
A.Snacks shouldn't be eaten.
B.Healthy snacks can be accepted(接受).
C.Kids can only have snacks at home.
D.It's not necessary to have snacks at home.
67.The best way for parents to encourage a healthy diet isA.
A.to be a good example
B.to eat healthy snacks
C.to have family meals
D.to get kids included
68.D makes children dislike what they are asked to eat.
A.Avoiding fast 
B.Cooking at home
C.Laughing at children
D.Shouting at children
69.According to Tip Four,what should parents do if kids refuse to eat healthy food?D
A.Explain how healthy it is.
B.Ask kids to get used to its taste.
C.Never cook the same food.
D.Try cooking it in a different way.
70.What is the main idea of the passage?C
A.To let kids eat anything they like.
B.To help kids become a wonderful cook.
C.To help kids have a good eating habit.
D.To set a good example of eating healthy food.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.句子还原,阅读短文,根据短文内容,从所给选项中选出五个句子完成短文,并在答题卡上将选项涂黑.
Body language is one of the most powerful means of communication.(81)Cpeople around the world show all kinds of feelings,wishes and attitudes that they might never speak aloud.
The most universal facial expression is the smile.people usually smile to show happiness and make people feel comfortable.But sometimes it doesn't always mean that we are truly happy,however,smile around the world can be false,hiding other feelings like anger,fear or worry.(82)BHowever,the general purpose of smiling is to show good feelings.
From the time we are babies,we show unhappiness or anger by frowning.(83)FMaking a fist and shaking it almost means that someone is angry and threatening another person.
There are many ways around the world to show agreement,but nodding the head up and down is used for agreement almost worldwide.(84)A
How about showing that I am bored?Looking away from people will make me appear to be uninterested.However,if I turn toward and look at someone or something,people from almost every culture will think that I am interested.If I roll my eyes and turn my head away,I most likely do not believe what I'm hearing or don't like it.
Be respectful to people is subjective,based on each culture.but in general it is probably not a good idea to give a hug to a boss or teacher.(85)Ewith so many cultural differences between people.it is great to have some similarities in body language.We can often be wrong about each other.So it is an amazing thing that we understand each other as well as we do.

A.Most people also understand that shaking the head from side to side means disagreement or refusal.
B.There are unhappy smiles,such as when someone"loses face"and smiles to hide it.
C.It is often even more powerful than spoken language.
D.People around the world show show their feelings in quite different ways.
E.Standing at a little distance with open hands will show that I am willing to listen.
F.In most places around the world,frowning and turning one's back to someone shows anger.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.根据短文内容回答短文后面的问题,并把答案写在答题卡(纸)的相应位置. 
At 5:05 pm on March 19,a loud alarm sounded around the playground of Tanghu Middle School,Sichuan.Students hurried to the playground with something covering their mouths.Don't worry.There wasn't a fire.Students were having a fire drill(演习).School is a good place for students to study.Yet sometimes,it is easy to have accidents there.
A survey suggests that right safety training could prevent 80 percent of these accidents.In China,fire drills at school are common to teach students to deal with emergencies(紧急情况).At the same time,many other countries have their own ways to keep children safe around school.
In Japan,public primary schools hold earthquake drills once a month.They teach students safety tips during an earthquake drill.The training teaches students to escape from earthquake-stricken areas without pushing and stampeding(踩踏).
Most US school buildings have fire escapes on each floor.A fire escape has platforms with stairs and ladders.They are usually made of iron.Students can get to the fire escape through a fire exit door or a window.
In many middle schools in the UK,students can choose to take a bicycle course.There,they learn how to ride to school safely.Also,on roads without traffic lights near schools,there are crossing guards.They wear bright color clothes and stop cars to guide children across the road safely.

71.Did a fire really happen in Tanghu Middle School?No,it didn't
72.How often are earthquake drills held in public primary schools in Japan?Onceamonth 
73.How do the students get to the fire escape in the US?Throughafireexitdoororawindow
74.Who helps to guide children across the road safely in the UK?Crossingguards
75.How many countries are mentioned in the article?Four/4.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.Keep ___________,please.You're sure _________ next time.(  )
A.trying; to winB.trying; will win
C.try; to winD.try; will win

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.The manstole(偷) a bike just now and he was caught by a policeman.

查看答案和解析>>

同步练习册答案