精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.根据短文内容回答短文后面的问题,并把答案写在答题卡(纸)的相应位置. 
At 5:05 pm on March 19,a loud alarm sounded around the playground of Tanghu Middle School,Sichuan.Students hurried to the playground with something covering their mouths.Don't worry.There wasn't a fire.Students were having a fire drill(演习).School is a good place for students to study.Yet sometimes,it is easy to have accidents there.
A survey suggests that right safety training could prevent 80 percent of these accidents.In China,fire drills at school are common to teach students to deal with emergencies(紧急情况).At the same time,many other countries have their own ways to keep children safe around school.
In Japan,public primary schools hold earthquake drills once a month.They teach students safety tips during an earthquake drill.The training teaches students to escape from earthquake-stricken areas without pushing and stampeding(踩踏).
Most US school buildings have fire escapes on each floor.A fire escape has platforms with stairs and ladders.They are usually made of iron.Students can get to the fire escape through a fire exit door or a window.
In many middle schools in the UK,students can choose to take a bicycle course.There,they learn how to ride to school safely.Also,on roads without traffic lights near schools,there are crossing guards.They wear bright color clothes and stop cars to guide children across the road safely.

71.Did a fire really happen in Tanghu Middle School?No,it didn't
72.How often are earthquake drills held in public primary schools in Japan?Onceamonth 
73.How do the students get to the fire escape in the US?Throughafireexitdoororawindow
74.Who helps to guide children across the road safely in the UK?Crossingguards
75.How many countries are mentioned in the article?Four/4.

分析 本文讲述了世界各国学校举行安全演练的情况:在中国消防演习以教会学生应对紧急情况;日本举行每月一次的地震演练;美国大多数学校楼房都设有消防安全通道;英国注意对学生的交通安全教育.

解答 71 No,it didn't.细节理解题.由文中第一段的:Don't worry.There wasn'ta fire.Students were having a fire drill可知,没有发生火灾,是学生在举行安全演练.故作否定回答:No,it didn't.
72 Once a month.细节理解题.根据第三段第一句:In Japan,public primary schools hold earthquake drills once a month.可知日本的地震演练是每月一次.故回答:Once a month.
73 Through a fire exit door or a window.细节理解题.根据第四段最后一句:Students can get to the fire escape through a fire exit door or a window.可知学生是通过一个门或窗作为出口到达.故回答:Through a fire exit door or a window.
74 Crossing guards.细节理解题.根据短文最后两句:Also,on roads without traffic lights near schools,there are crossing guards.They wear bright color clothes and stop cars to guide children across the road safely.可知是穿着亮色服装的crossing guards拦住车辆引导孩子安全过马路.故答:Crossing guards.
75 Four/4.细节理解题.根据短文,提到了China,Japan,US,UK四个国家,故回答:Four/4.

点评 做好这类题的要领是:1.明确题意,顺藤摸瓜.2.按照要求,寻找答案来源.3.找准关键词,明白其暗示作用.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.---What's the matter?
---My head________________(  )
A.hurtB.hurtsC.cutD.cuts

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Please call ________ ________ 436-5874.(  )
A.I,toB.me,toC.I,atD.me,at

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.A soap opera called"Tiger Mother and Cat Father"is popular in China now.The tiger mother is pretty strict with her daughter and the little girl is not allowed to watch or play computer games.On the other hand,she makes all effort to buy the expensive house near the key school,in order to let her daughter have a better education.However,the cat father has an opposite view of how to raise their child.He gives her daughter more independence and doesn't make many rules for her.Which one is better,"Tiger Mother"or"Cat Father"?
In China,it seems that in each family,there is a tiger mother and a cat father,even worse,some families have two tigers.Children can't decide anything for themselves.What's worse,Chinese mothers believe key school will bring a better future to their children.This soap opera fully shows us a common problem in China.And maybe it is the real reason why such kind of TV shows can get popular.
Whether the tiger mother or the cat father,respecting(尊重) children and growing together are the keys to family education.Confidence,kindness,honesty and independence are the most important qualities to develop a child,not the grades.Just like a poem said,"Educating children is like walking with a snail(蜗牛),and the steps are gentle and slow."

71.In the soap opera,the little girl isn't allowed toD.
A.eat vegetables
B.get good grades
C.go to the key school
D.watch TV or play computer games
72.In the soap opera,the father is called"Cat Father"becauseB.
A.he enjoys eating fish just like a cat
B.he gives her daughter more independence
C.he is afraid of his wife
D.he always stays up late just like a cat
73.The underlined word"view"means"C"in Chinese in this passage.
A.风景
B.磁带
C.观点
D.观察
74.The soap opera shows us aB problem in China.
A.boring
B.common
C.relaxing
D.useful
75.We can infer(推断) from the last paragraph(段落) that the writer thinks it's good toA.
A.slow your steps and grow together with your children
B.take a walk with your children often
C.be strict with your children like"Tiger Mother"
D.buy an expensive house near the key school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.Now many middle school students like playing computer games,because the computer games are funny and interesting.It is a good way to relax after the students finish their homework.But now there are many problems with computer games.Parents are very worried.Tom,a thirteen-year-old boy,studies at a middle school.Before his aunt buys him a computer,he likes many of his subjects at school.And he often plays sports with his friends after class.But now things are quite different.He stays in all the time to play computer games.He is no longer interested in sports.He doesn't talk with his friends or even with his parents.Every day,he thinks about the computer games.His parents really need someone to help their boy.
51.Many middle school students likeD now.
A.singing    B.dancing   C.playing basketball    D.playing computer games
52.How old is Tom?C
A.3years old.B.11years old.C.13years old.D.14years old
53.Who buys a compuer for Tom?B
A.His uncle      B.His aunt     C.His parents      D.His brother
54.What wasn't Tom interested in before he gets the computer?A
A.Computer games.B.Sports.C.His subjects.D.His homework
55.What do Tom's parents need?B
A.A boy.B.Help from someone.C.A new computer.D.A girl.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.There are many fruit and vegetable gardens across the countryside.More students,at Madison Elementary School,are growing their own food in the gardens.
The vegetables are washed.Then kids can eat them at a salad party.They are also sold in the school dining hall for lunch.This month,students will plant tomatoes,potatoes,carrots,broccoli(西兰花) and strawberries.
Why are students learning how to grow food?Teachers want kids to learn healthy eating habits.Healthy food gives us energy.We need energy to grow.
Many kids are now trying new food and learning how to grow food.Lisa is the parent volunteer of the program.She says a lot of students have told her,"I like salad.I didn‘t think I liked salad!"Then those students have gone home and asked their parents to buy vegetables that they have tried at school.
Lisa‘s daughter,Lucy,is one of those students.She is in Grade Two."Ilove the garden,"she says."I didn‘t really like vegetables before we had the garden.Then we found out that gardening is cool.Now I like vegetables.My favorite vegetable is carrots."

31.The kids love to grow their own foodB.
A.on the farms  
B.in the gardens  
C.in the school   
D.on the beach 
32.This month,the kids will plantCkinds of fruits and vegetables.
A.3   
B.4     
C.5    
D.6
33.The students learn how to grow food becauseB
A.they like playing in the countryside  
B.they need healthy food for energy
C.their teachers like healthy food    
D.their parents want them to do this
34.Many studentslike to eat the saladA.
A.they have tried at school     
B.they have planted at home
C.their teachers bought    
D.their mothers chose
35.D didn‘t like vegetables before gardening.
A.Some parents  
B.Lisa 
C.The teachers   
D.Lucy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.
after class   a map of China   from…to…have dinner   
think about
6.We have English classfrom MondaytoFriday..
7.She usuallyhas dinnerat about 6:30pm.
8.We often speak English with classmatesafter class.
9.Mary's birthday dinner is tomorrow.Let'sthink about the food.
10.There'sa map of Chinaon the wall of our classroom.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-_____________ is she?-She is five.(  )
A.HowB.WhoC.WhereD.How old

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.配对阅读     左栏是对五个人的描述,右栏是外国八种文化的介绍,从右栏中选出最恰当的选项并把它的字母编号写在题号前的括号内.
C51.Mr.Zhang  is
the first time to drive a car
with his friends in America.
H52.Chen Fang
has celebrated Chinese New Year's Day for times.Now she is curious about other countries.
F53.Tong Da  He was asked to an American friend's home for dinner.It's new to him.
B54.Edison  He is falling love in a beautiful lady,but she doesn't know it.
D55.Miss.Xie  She
is going to have a trip in London.She is not sure what kind of clothes she should take.
A  New Year's Day
January 1st.A large celebration.Stay up late to welcome the coming of the new year.Enjoy drink,food,clothing and sweet music.Visit friends.
B Valentine's Day
Feb.14th.Sweethearts'day,on which people in love with each other express their love message.
C Traffic Rules in America
Keep left!Don't use your horn(喇叭) to express anger or complain.
D Weather in England
Changeable(变化多端).Don't be surprised to see Englishmen leave home on a bright,sunny morning with a raincoat or an umbrella.
E  Names and Tittles
What is in a name?Can we say Teacher Chen?How to use Mr.Miss.Dr.or Prof?
F  Eating in America
How to use knife and fork?Arrive on time or earlier?
G  TOEFL
Two kinds of TOEFL tests:one is the traditional written test and the other is given on a computer.The best way to get ready for it is to use English and listen to English as much as possible.
H  Christmas
Dec.25th.The biggest and best-loved holiday in the USA.Hanging a stocking,Christmas Tree,get presents from Santa Claus.

查看答案和解析>>

同步练习册答案