精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms.Grain Rain(谷雨),as the last term in spring,starts on April 19 and ends on May 4.
Grain Rain comes from the old saying,"Rain brings up the growth of hundreds of grains",which shows that this period of rainfall is very important for the growth of crops.Here's something that you may not know about the Grain Rain.
1.____
Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer,and the temperature rises much higher than it does in March.With dry soil and heavy winds,sandstorms may happen more often.
2._____
There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain.Spring tea during Grain Rain is good for the eyes.It is also said that drinking tea on this day would prevent bad luck.
 3.____
People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinesis during Grain Rain.An old Chinese saying goes"toona sinensis before the rain is as tender as silk(嫩如丝)".The vegetables is good for the stomach and skin.
4._____
The Grain Rain Festival is celebrate by fishing villages in northern China.Grain Rain marks the start of the fishermen's fast voyage(航行)of the year.The custom dates back to more than 2000 years ago.
42.When Grain Rain ends,Bstarts.
A.spring
B.summer
C.autumn
43.The underlined word"crops"refers toA.
A.plants in the field
B.trees in the forest
C.fishes in the sea
44.The people in southern ChinaAon the day of Grain Rain.
A.drink tea
B.eat toona sinensis
C.start the first voyage
45.We can infer that"toona sinensis"must be a kind of vegetable whichB.
A.can bring good luck
B.is dilicious and healthy
C.grows at the seaside
46.The right order of the titles from 1 to 4 should beC.
a.Eating toona sinensis
b.Sandstorms happen
c.Grain Rain Festival
d.Drinking tea
A.b-a-d-c
B.b-c-a-d
C.b-d-a-c.

分析 本文是一篇社会文化类短文.主要讲述了24节气中的谷雨,谷雨是春天当中的最后一个节气,在4月19开始,5月4号结束,谷雨来自一句古老的谚语"雨生百谷",这个时节对农作物的生长很有利.还介绍了四个有关谷雨的事情.第一个是暴风雨,谷雨在春夏之交降落,气温大大提高,这个时候经常发生暴风雨;第二个是喝茶,南方的人们有在谷雨的时候有喝茶的习俗,谷雨的时节喝茶有利于眼睛,还能防止糟糕的运气;第三个是吃香椿,北方的人们在谷雨前后有吃香椿的习俗,古语云"雨前香椿嫩如丝",香椿有健胃、润肤之功效;第四个是谷雨节,南方的渔村在谷雨的时候还要庆祝一下,这是一年当中出海捕鱼的开始,这个习俗可以追溯到2000年以前.

解答 42.答案:B.细节理解题.根据"Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer"可知谷雨降落的时候是在春天的结尾,夏天的开始,所以谷雨结束的时候,下一个季节就是夏季,故选B.

43.答案:A.词义理解题.根据crops的前面的一句话"Rain brings up the growth of hundreds of grains"雨水会让好几百种谷物开始生长,因此可知crops就是指的前面这句话中的grains,我们知道grains"谷物"都是种在田地里面的植物,即庄稼.故选A.

44.答案:A.细节理解题.根据"There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain."可知谷雨的时候,南方的人们有喝茶的习俗,故选A.

45.答案:B.细节理解题.根据"An old Chinese saying goes"toona sinensis before the rain is as tender as silk(嫩如丝)".The vegetables is good for the stomach and skin."可知"toona sinesis"香椿这种蔬菜在谷雨时节很嫩,有健胃和润肤之功效,所以"toona sinesis"这种蔬菜很好吃,是健康食品,故选B.

46.答案:C.细节理解题.根据"With dry soil and heavy winds,sandstorms may happen more often."可知第一个的标题是暴风雨;根据"There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain."可知第二个的标题是喝茶;根据"People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinesis during Grain Rain."可知吃香椿是第三个的标题;根据"The Grain Rain Festival is celebrate by fishing villages in northern China."可知谷雨的时候要庆祝,这是一个节日,所以第四个的标题是谷雨节.结合给出的选择项,所以这四个标题的顺序是b-d-a-c,故选C.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

17.Kate was talking to some pupils in the middle of the class.(改为否定句)
Katewasn't talking toany pupils in the middle of the class.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-I'm afraid the price of the MP4is too high.
-Then please tell me _________ you want to pay for it.(  )
A.how muchB.how manyC.how soon

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.阅读短文,简要回答问题.
This is a true story about two friends,John and Andy.One day John said to Andy,"I can see that one day you will become rich.""Really?,Andy smiled and said,"If I become rich,I will give you one million dollars."
"Are you serious?"John asked,"If so,write it down,"
"No problem,"Andy replied and then wrote down his promise(诺言)on a piece of paper.John just regarded it as a joke,but Andy regarded it as hope and power.
Twelve years later,the two friends had their own lives in different cities and hardly kept in touch with each other.John still lived a poor life.What was worse,he fell badly ill and couldn't afford to go to hospital.When his family were worried,a black expensive car stopped in front of their house one day.A gentleman got out of it.It was Andy.He really became rich.From one of his classmates,Andy knew about John's illness.He was sad and couldn't wait to visit John.
In John's house,Andy was excited to see John.Then Andy wrote a check(支 票)and handed it to John's wife.John's family were surprised.
"Many years ago,I promised that I would give you 1 000 000dollars if I became rich.Just with the promise,I worked hard to get what I have,so the money should belong to you,"Andy said.

76.How much money could John get in the promise?(He could get) One million/1 000 000 dollars.
77.Who was serious about the promise?Andy (was serious about the promise).
78.Did the two friends keep writing to each other?No,they didn't./No.
79.What happened to John years later?He fell badly ill (and couldn't afford to go to hospital)./(He still lived a poor life.) He fell badly ill (and couldn't afford to go to hospital).
80.Why did Andy think the money should belong to John?(Because he thought) he worked hard with the promise and got what he had./
(Because) he promised/said he would give John one million dollars if he became rich.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.It was late on the night of October 20th,1939when Dr Bethune was busy working in a field hospital.An Eighth Route Army(八路军)man came and told Dr Bethune that the front (前线)needed a lot of medical workers.Immediately Dr Bethune set up a medical team and started to go to.the front at once.
On their way,they met a group of wounded Eighth Route Army men.They took the wounded soldiers into a small temple and Dr Bethune began to operate on them right away.
Dr Bethune went on working through the night.
The next day while an operation(手术)was going on,a young man ran in and said to the doctors,"Several hundred enemy soldiers are coming."Soon they heard the sound of guns.But Dr Bethune still went on with his work.
Twenty minutes later,when Bethune was operating on the leg of the last wounded soldier,the guns sounded much closer.This time the young man rushed in and told Dr Bethune not to go on the operating any more."Dr Bethune,you must leave now!"He cried.
"Please go,Doctor,"asked the wounded soldier himself."It's not a bad wound.Take me with you,or leave me here,but please go before the enemy(敌人)comes.""Never mind,my boy,it won't take long,"said Dr Bethune."If I spend a few more minutes on it now,I can save your leg.But if I don't,you will lose it."
The guns sounded closer and closer now,but Dr Bethune worked on.He and the other doctors did not leave until the operation was over.By that time the Japanese were already very near.
As Bethune and the other doctors were climbing the hills,they could see the enemy entering the village in the valley below.
61.When the Eighth Route Army soldier came for help,Dr Bethune wasB.
A.working in the front line         
B.working in a field hospital
C.leaving with his medical team         
D.leaving for the field hospital
62.What does the underlined word"wounded"(in para.2)mean?A
A.受伤的         B.死亡的         C.受惊的         D.着凉的
63.When the young man came to ask the doctors to leave,Dr BethuneC.
A.stopped and left immediately
B.asked the others to leave first
C.went on with the operation
D.took the wounded soldiers away
64.Dr Bethune and the other doctors didn't leave untilC.
A.the guns sounded closer and closer
B.the wounded soldier asked them to leave
C.they finished all the operations
D.the enemy rushed into the temple
65.In the text,the enemies wereA.
A.Japanese         B.Chinese         C.American       D.Indian
66.What is the best title for the text?C
A.The Eighth Route Army         
B.Doctors and Soldiers
C.Dr.Bethune         
D.A Medical Team.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-           has your mother worked in this factory?-Since 1995.(  )
A.How longB.How oftenC.How farD.How soon

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.When I was a boy,I was a football fan.I always played football with some other boys in the backyard(后院)all the time.My mom was worried that I would get ill in the hot summer.
    One day my brother gave me a new football.I came into the yard and played it excitedly.But suddenly,the ball flew through the window and nearly hit my dad.Dad said nothing.He took my football and cut it in half.
    I didn't cry because I knew how terrible my mistake was.I didn't expect to get another football.But to my surprise,Dad bought me another one the next month and told me to be more careful.I was really thankful for my father's forgiveness(宽恕).He showed me that even when I made a mistake.he still loved me and gave me another chance.
    Parents always give us their unconditional(无条件的)love and forgiveness.We should always give our love and forgiveness to them,too.
71.The writer played football in the backyard all the time becauseB.
A.he was easy to get ill
B.he was a football fan
C.his father was a football player
D.his mother was worded about him
72.How did the writer feel when he got the football from his brother?D
A.Sad.        
B.Worried.        
C.Terrible         
D.Excited.
73.The writer didn't cry becauseA.
A.he knew his mistake
B.his father cut the football in half
C.his father was very happy
D.he nearly hit his father
74.After his dad bought him another football,the writerC.
A.forgot his mistake                    
B.was angry
C.was thankful to his father            
D.didn't like it
75.What can we learn from the story?B
A.We should learn to play football.
B.We should love our parents.
C.We should play football with our parents.
D.We shouldn't make mistakes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.I took my 9-year-old daughter,and 5-year-old son,Robbie to the shopping centre.As we got there,we saw a big sign that said,"Petting Zoo".The kids jumped up and asked,"Daddy,can we go?"
Both my wife and I were out of work.However,I said,"Sure",giving them a quarter each.They went away,leaving only fifty cents left in my pocket.
A petting zoo is made up of a hundred of little baby animals of all kinds.Kids pay their money and stay in the enclosure(围场) pleased with the little animals while their parents shop.
A few minutes later,I saw  walking along behind me.I was surprised and asked what was wrong.
She said sadly,"Well,Daddy,a ticket for Petting Zoo costs fifty cents.So I gave Robbie my quarter."Then she said the most beautiful thing I had ever heard.She repeated the family motto(座右铭),which is"Love is Action!"
I knew clearly no one loves little animals more than Susan.She had watched both my wife and me do and say"Love is Action!"for years,and now she had put it into her lifestyle.It had become part of her,because she knew the whole family motto.It's not only"Love is Action"; it's"Love is SACRIFICIAL(牺牲的) Action!"Love always pays a price.
I was moved.We went back to the Petting Zoo.Susan stood with her hands and chin(下巴) resting on the fence and just watched Robbie go crazy petting and feeding the animals.I had fifty cents burning a hole in my pocket.I put my hand into my pocket and took out the money.Sure,I must do that!

41.What is the best title for this passage?B
A.A Petting Zoo.B.Love Is Sacrificial Action!
C.Try Your Best to Help Others.D.An Attractive Shopping Centre.
42.From the passage we can learn thatA.
A.the family lived a hard life B.Susan didn't like playing with pets
C.the author was strict with the childrenD.Robbie didn't want to play with Susan
43.The underlined part"the most beautiful thing"in Paragraph 5refers to(指)B.
A.their lifestyleB.the family motto
C.the Petting ZooD.the ticket for Petting Zoo
44.Which of the following best describes Susan?A
A.Kind.B.Brave.C.Honest.D.Modest.
45.What might happen next according to the story?D
A.The author would get angry with Robbie.
B.The author would buy Susan some candies.
C.The author would play together with Susan.
D.Susan would play happily with the little animals.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.We should protect the animals ______ danger.(  )
A.onB.inC.ofD.at

查看答案和解析>>

同步练习册答案