13.The panda is one of the animals most in danger.There are about 1,000 pandas living in nature reserves today.Zoos and research centres look after about 160 pandas.Scientists are studying how they live and more baby pandas are born in the zoos.
Pandas live in the forests and mountains of Southwest China.They mainly live on bamboo,and each panda needs to eat a lot of bamboo every day.The area of bamboo is becoming smaller for many different reasons,so pandas have less and less land to live on.Pandas don't have many babies,and baby pandas often die.The situation is becoming very serious.
Our government is working hard to save pandas.There are more than 30nature reserves to protect pandas but these are not enough.The government has made a new plan to help pandas.The nature reserves will be bigger and the bamboo will grow better.Then the pandas will have enough food to eat and enough places to live in.Pandas born in the zoos may go back to live in the nature reserves.
Most people love pandas.The panda is one of the best-known animals in the world.It is the symbol for the World Wide Fund for Nature.The WWF works to protect all animals in danger,so the panda has become the symbol of all animals in danger.There is still a long way to go to save the panda.Think of other animals in danger such as tigers,whales,turtles and elephants-we need to save the panda,and we need to save them,too.
59.There are aboutD pandas living in nature reserves today.
A.30
B.160
C.300
D.1,000
60.Paragraph 2 is mainly aboutA.
A.why pandas are in danger
B.why baby pandas often die
C.how to protect all animals
D.how to plant more bamboo
61.The government is tryingC to help the pandas.
A.to build more zoos
B.to send more scientists
C.to make bigger nature reserves
D.to ask the WWF to work in China
62.B is the symbol for the World Wide Fund for Nature.
A.The tiger
B.The panda
C.The elephant
D.The whale.
分析 本文主要介绍了面临危险的熊猫,科学家们正在研究它们如何生活,以及如何让更多的熊猫宝宝出生在动物园里.下文具体介绍了熊猫面临危险的原因,生活习性和面临危险的它们,中国政府而采取的挽救措施等.
解答 59 D 细节理解题:根据第一段There are about 1,000 pandas living in nature reserves today今天大约有1000只熊猫生活在自然保护区.
60 A 细节理解题:根据第二段area of bamboo is becoming smaller for many different reasons,so pandas have less and less land to live on由于许多不同的原因,竹子的面积越来越小,所以熊猫的生存地越来越少.结合第二段,即主要讲述了它们面临危险的原因.
61 C 细节理解题:根据第三段The nature reserves will be bigger and the bamboo will grow better自然保护区将会更大,竹子也会生长得更好.故选C.
62 B 细节理解题:根据第四段It is the symbol for the World Wide Fund for Nature它是世界自然基金会的象征.it指代熊猫,故答案是B.
点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息. 要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.