2.How men first learnt to invent words is unknown; in other words,the origin(起源) of language is a mystery.All we have really known is that men,unlike animals,somehow invented certain sounds to express thoughts and feelings,actions,and the things,so that they would communicate with each other; and that later they agree upon certain signs,called letters,which could be combined(结合) to represent those sounds,and which could be written down.These sounds,whether spoken or written in letters,are called words.The power of words,then,lies in their associations(交际)---the things they bring up before our minds.Words become filled with meaning for us by experience; and the longer we live,the more certain words recall to us the glad and sad events of our past; and the more we read and learn,the more the number of words that mean something to us increases.Great writers are those who not only have great thoughts but also express these thoughts in words which appeal (具有感染力) powerfully to our minds and emotions (情感).This charming and telling use of words is what we call literary(文字) style.Above all,the real poet is a master of words.He can convey (转达) his meaning in words which sing like music,and which by their position and association can move men to tears.We should therefore learn to choose our words carefully and use them correctly,or they will make our speech silly and vulgar (粗俗的).
29.According to the writer of the passage,C.
A.men,as well as animals,invented certain sounds to express thoughts
B.the origin of language is a difficult question
C.words did not have written form at first
D.words came from sounds
30.In order not to make our speech silly and vulgar,we shouldB.
A.use words that can move men to tears
B.choose words with care and accuracy(正确)
C.become a master of words
D.use words which sing like music
31The best title for this passage would beD.
A.The Meaning of Words
B.The Nature of Words
C.The Invention of Words
D.The Power of Words.
分析 文章介绍了文字的产生和在人类活动中的功能.一开始人类的交流是通过声音,后来有了符号,也就是文字的雏形.有了文字,人类就可以记录一切.
解答 29.C 细节理解题.文章中说All we have really known is that men,unlike animals,somehow invented certain sounds to express thoughts and feelings,actions,and the things,so that they would communicate with each other人和动物不同,人类通过某种声音表达思想和情感,行为和事物,可以彼此交流;and that later they agree upon certain signs,called letters,which could be combined(结合) to represent those sounds,and which could be written down后来他们通过符号来把声音和事物结合起来.可以知道文字一开始是没有书面形式的.故选C.
30.B 细节判断题.文章最后说we should therefore learn to choose our words carefully and use them correctly我们要仔细正确的使用文字.故选B.
31.D 主旨大意题.文章中说The power of words,then,lies in their associations(交际)---the things they bring up before our minds文字的功能存在与交际中,让事物出现在我们的脑海里.文章介绍的是文字的产生和功能.故选D.
点评 阅读理解是考查语篇理解能力.常考的题型有:推理判断题;主旨大意题;细节理解题;猜测词意题.近几年又出现了两种新的考查方式:写作态度判断题和文章结构题.解题时,在读懂文章的基础上,还有特别注意掌握题型的特征,尤其是细节题和推断题不可混淆:细节题是文章信息的再现;推断题是文章信息的提取.本题是广告类文章,考查主要是以细节题为主,细节题要注意常用的出题陷阱有:夸大,缩小,张冠李戴,偷梁换柱,无中生有等,做题时要看清看准.