6.Are some people born clever,and others born stupid?Or is intelligence (智力) developed by our environment and our experience?Strangely enough,the answer to these questions is yes.In some degree,our intelligence is given to us at birth,and no education can make a talent(天才) out of a child born with low intelligence.On the other hand,a child who lives in a boring environment will develop his intelligence less than one who lives in richenvironment.Therefore,the limits of person's intelligence are fixed(固定) at birth,whether or not he reaches those limits will depend on his environment.This point of view is now held by most experts.
It is easy to show that intelligence is something that we are born with.The closer the blood relationship between two people,the closer they are likely to be intelligence.If we take two strangers by chance from the population,it seems that their degree of intelligence will be completely different.If,on the other hand,we compare two twins,they will very likely be as intelligent as each other.Relations like brothers and sisters,parents and children,usually have similar intelligence,and this clearly suggests that intelligence depends on birth.
Imagine now that we take two twins and put them in different environments.We might send one,for example,to a university and the other to a factory separately where the work is boring.We would soon find differences in intelligence developing,and this shows that environment as well as birth plays an important role.This conclusion is also suggested by the fact that people who live in close contact (接触) with each other,but who are not related at all are likely to have similar degree of intelligence.
根据短文内容,选择最佳答案,并在答题卡上按要求作答.
66.Which of these sentences best describes the writer's point in Paragraph 1?D
A.Our intelligence is given to us at birth.
B.Intelligence is developed by his environment.
C.Intelligence is fixed at birth,but is developed by the environment.
D.Some people are born clever and others born stupid.
67.What does the underlined word"rich"mean in the first paragraph?A
A.富有的 B.肥沃的 C.丰富的 D.华美的
68.According to the passage,if the twins have differences in intelligence developing,the reason is probablyB
A.the importance of their intelligence.
B.the role of environment on intelligence.
C.the importance of their jobs
D.the part that birth plays
69.What can we learn from the passage?D
A.Unrelated people are not likely to have different intelligence.
B.Close relations unusually have similar intelligence.
C.The closer the blood relationship,the more different they are in intelligence.
D.Environment as well as birth plays an important role.
70.The best title for this article would beA.
A.What influences our intelligence
B.What intelligence Means
C.We are born with intelligence
D.The environment is the most important.
分析 【文章大意】有些人天生就聪明?而有些人天生就愚钝吗?还是人的智商是随着我们的环境和经验而获得的呢?让人奇怪的是,这些问题的答案都是肯定的.在某种程度上人的智力是天生的,但是随着环境的变化,经验的增长以及教育,人的智商也在随之增长.
解答 66-70:DABDA
66题答案:D考查归纳题,根据文中的第一段our intelligence is given to us at birth,and no education can make a talent(天才) out of a child born with low intelligence可知 我们的智力在出生时就被赋予了,没有教育能使智力低下的孩子成为天才,故答案是D.
67题答案:A考查细节理解题,根据文中的第一段a child who lives in a boring environment will develop his intelligence less than one who lives in richenvironment可知 一个生活在枯燥的环境中的孩子的智力会比生活在富裕环境中的人低,故答案是A.
68题答案:B考查细节理解题,根据文中的第三段We would soon find differences in intelligence developing,and this shows that environment as well as birth plays an important role可知我们很快就会发现智力发展的差异,这表明,环境和出生起着重要的作用,故答案是B.
69题答案:D考查判断题,根据文中的第三段We would soon find differences in intelligence developing,and this shows that environment as well as birth plays an important role可知我们很快就会发现智力发展的差异,这表明,环境和出生起着重要的作用 故答案是D.
70题答案:A考查主旨题,根据文中的大意有些人天生就聪明?而有些人天生就愚钝吗?还是人的智商是随着我们的环境和经验而获得的呢?让人奇怪的是,这些问题的答案都是肯定的.在某种程度上人的智力是天生的,但是随着环境的变化,经验的增长以及教育,人的智商也在随之增长.故答案是A.
点评 本文是一篇教育文化类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.有些人是天生的聪明,还是天生就愚蠢呢?抑或是我们的智慧和经验的环境发展?奇怪的是,这些问题的