12.You can probably all ride a bike well.I'm an exception (例外).
I started riding a bike when I was 3years old.It was a tiny toy bike with four wheels.I loved it very much and rode it every day.
When I was 5,my cousin gave me a pink bike.It was a true bicycle with just two wheels!At the time,my parents were too busy to teach me how to ride it.So I had to learn to ride by myself.I practiced hard on weekends and during vacations,although I still didn't know how to make turns.
One summer vacation,I borrowed an old bike and rode it with my friends on a country road.We sang and practiced our riding skills.Suddenly,a small boy ran into the road.I was shocked and couldn't control the bike at all.My bike ran into the boy and he fell.He didn't get very seriously hurt,but his grandma was too angry to accept my apology.My cousin appeared five minutes later and saved me from the mess.But the experience frightened me:I no longer dared to ride a bike.
Then,last year,free bikes were offered to children.My mother tried to teach me how to ride.But the traffic made me so nervous that I had to ride really slowly.But I'm not going to give up.One day,believe me,you'd see me riding a bike in a big street.
50.When did the writer begin to ride a bike?B
A.Two years old.
B.Three years old.
C.Five years old.
D.Seven years old.
51.Who taught the writer to ride a bike when he was five?D
A.His father.
B.His mother.
C.His cousin.
D.No one.
52.Why did the writer say"I no longer dared to ride a bike"?C
A.Because his parents didn't allow him to ride a bike.
B.Because he didn't have bikes any longer.
C.Because he hit a small boy and was very frightened.
D.Because he was afraid of that small boy's grandma.
分析 文章大意:作者两年前一开始做踩单车运动只是短程的,后来朋友鼓励他加大运动量去踩远程的,参加一个150英里的长途单车筹款活动.
第一天,他从开始很有意气很有劲的踩,到傍晚的时候就觉得自己身体快垮掉,埋怨着要放弃了.就在那时候他发现在他前面不太远有另外一个人踩的很慢很奇怪.他追上去看见那人是个女的,只有一条腿的.但她仍然很坚定的慢慢前进.作者因此感慨万分:能不能坚持并不是决定于人的身体,而是人的意志.
第二天整天下雨,作者再也没看见到那个单脚女了,但他鼓起勇气完成了剩下的路程.
解答 50-52:BDC
50题答案:B考查细节理解题,根据文中的第二段I started riding a bike when I was 3years old可知 三岁,故答案是B.
51题答案:D考查细节理解题,根据文中的第三段So I had to learn to ride by myself可知所以我必须学会自己骑,故答案是D.
52题答案:C考查细节理解题,根据文中的第四段My bike ran into the boy and he fell.He didn't get very seriously hurt,but his grandma was too angry to accept my apology.我的自行车撞到男孩身上,他摔倒了,并没有受到严重的伤害,但是他的奶奶太生气了,不能接受我的道歉.可知 因为他撞了一个小男孩而且很害怕,故答案是C.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.