14.You may be offered brains to eat in Shanxi Province.Frightened?You shouldn't,because the brains is only a kind of food,which is famous for its unusual name and rich nutrition (营养).
Brains as food was invented more than 300 years ago by Fu Shan,an artist whose mother had been ill for a long time.To help her become well again,he studied medicine and invented a kind of soup made of meat,vegetables and a number of Chinese medicines.
Rice wine (酒) was also used in the soup to help treat illnesses caused by old age.After taking the soup his mother got better little by little and lived a long life.
Fu's soup became the talk of the town.Many people came to see him.One day a restaurant owner asked him what was in the soup."I'll tell you,"Fu said."But if your restaurant is going to sell the soup,you must call it brains because of its shape and colour.And your restaurant should be renamed after my mother."
21.The best headline (标题) for this newspaper article isD.
A.A Good Son
B.How to Live a Long Life
C.How to Make Brains
D.A Special Soup
22.The food is called"brains"becauseC.
A.Fu's mother liked the name
B.it has animal brains in it
C.it looks like brains
D.it makes one clever and live longer
23.What has made brains a popular food in Shanxi?D
A.It is served in many restaurants there.
B.It must be used to help the sick.
C.It is made of Chinese medicines and wine.
D.It is good for health and has a strange name.
分析 本文主要讲述了山西的一道食物"傅山头脑"的来历:傅山母亲病重,他用肉、中药及米酒等制成"头脑"救其母,随后母亲痊愈.
解答 21.D 主旨题.根据文章内容,主要讲述了山西的一道汤"傅山头脑"的来历:傅山母亲病重,他用肉、中药及米酒等制成"头脑"救其母,随后母亲痊愈.结合选项,故选D
22.C 细节题.根据文章内容,you must call it brains because of its shape and colour因其形状和颜色的原因,这道汤被称为:brain,结合选项,故选C
23.D 细节题.根据文章内容,because the brains is only a kind of food,which is famous for its unusual name and rich nutrition (营养).这道汤因为起独特的名字和丰富的营养而出名,结合选项,故选D
点评 本文是一个科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.