4.A Dutch artist and designer has come up with a device which he hopes will get rid of pollutants from Beijing's smog skies,creating clean air for the city's mask-wearing people.
An electromagnetic (电磁)field will pull particles(微粒) in the smog to the ground where they can be easily cleaned."
It's like when you have a balloon which has static(静电) and your hair goes toward it.Same with the smog,"says artist Daan Roosegaarde.
His studio has reached an agreement with the Beijing government to test the technology in one of tile capital's parks.
With its skies regularly covered by dirty gray smog,Beijing this week announced a series of emergency measures to handle the problem.
Roosegaarde says an indoor model device has already proven it works and is confident that the results-with the help of a team of scientists and engineers-can be replicated outside.
"Beijing is quite a good place because the smog in Beijing is quite low.It lies in a valley so there's not so much wind.It's a good environment to explore this kind of thing."
"We'll be able to purify the air and the challenge is to get the top of the smog so you can see the sun again."
Roosegaarde acknowledges that projects like this are a way of drawing attention to the problem,rather than a practical solution to Beijing's awful air pollution.
"This is not the real answer for smog.The real answer has to do with clean cars,different industry and different lifestyles."
However,he hopes the project will make a"fundamental statement"by allowing the city's people to realize the difference between breathing clean and smog-filled air.
25.The device works byB.
A.helping keep the particles out with more masks
B.pulling pollutants to the ground with an electromagnetic field
C.absorbing hair with a balloon with static
D.creating clean air and let it out into the sky
26.According to the passage,C.
A.the Beijing government has agreed to use the technology in Beijing
B.they have proven the results of the device both indoors and outdoors
C.the results of the air-cleaning device can be expectable
D.the Beijing government has never done anything to handle the air pollution
27.What does Roosegaarde really mean by saying"Beijing is quite a good place…"?C
A.The air pollution in Beijing is not quite serious.
B.The weather in Beijing is good for foreigners to live in.
C.Beijing is quite fit for using the air-cleaning device.
D.It is easy to get the top of the smog in Beijing.
28.Roosegaarde appeals to people in Beijing toA.
A.pay attention to air pollution and solve the problem finally
B.invent more devices to clean the smog in Beijing
C.drive modern cars and try different lifestyles
D.realize how serious the pollution they're facing is.
分析 本文为科技内说明文;短文主要介绍了荷兰人Roosegaarde设置了一种净化空气装置,这种装置通过电磁场把脏的颗粒吸到地面.然后他们很容易被弄干净.已经证实这种装置在室内试验有效,并且可以预见在北京户外也很适用,因为这种装置很适合北京;但是Roosegaarde认为这个工程只能是引起对空气污染的关注,而非解决北京空气污染的实用的解决方法.
解答 25.答案是B.细节理解题;根据短文第二段"An electromagnetic field(电磁场) will pull particles(微粒) in the smog to the ground where they can be easily cleaned."描述可知这个设备的是通过电磁场把脏的颗粒吸到地面.然后他们很容易被弄干净.故选B
26.答案是C.细节理解题;根据第六段"Roosegaarde says an indoor model device has already proven it works"可知Roosegaarde这一装置在室内已经证明是有效的;由第七段中"Beijing is quite a good place"推断这种装置适合北京,故可预见这种装置在北京使用的结果,所以选C.
27.答案是C.推断解题;上文分析了对这种装置的测试,紧接着说明"Beijing is quite a good place",所以推测Roosegaarde认为这种装置很适合北京,故选C
28.答案是A.细节理解题.根据倒数第三段Roosegaarde acknowledges that projects like this are a way of drawing attention to the problem,rather than a practical solution to Beijing's awful air pollution.可知Roosegaarde认为这个工程只能是引起对空气污染的关注,而非解决北京空气污染的实用的解决方法.故选A.
点评 阅读要在整体理解文章的基础上,在做细节题时根据题干定位细节,在语境中正确理解原句,然后对照选项做出合理的判断;必要的时候要进行推理,透过句子表面看作者的真正意图.如果是主旨大意的判断要把握文章整体,避免以偏概全.