15.It was a cold winter afternoon before Christmas.My parents and I sat on the bench in Washington,D.C.Union Station,waiting for the train.Inside the waiting hall were many people.A boy sat nearby.His worn jacket,pale face,dirty hands all seemed to tell me that he was homeless.
"He must be cold and hungry.Maybe I should help him,"I said to myself.
Just at that moment,a well-dressed young couple walked towards him.
"Excuse me,"the man bent down."My wife and I bought two meal boxes but one was enough for us.We hate to waste good food.Can you help us out and put this to use?"he handed the boy a meal box.
The boy thanked them and opened the box with joy and care.Suddenly he stopped.In the direction to which he looked,I saw an old man in rags---in a worn sweater,worn trousers and open shoes,entering the hall.
Putting the meal box aside,the boy stood and helped the old to his seat.He took off his jacket and covered it on the old man's shoulders,saying,"A gentleman brought me this warm meal but I just finished eating.I hate to waste good food.Can you help me out?"He placed the still-warm meal box in the old man's hands without waiting for an answer.
"Sure,son,but if only you share that sandwich with me.It's too much for a man at my age."
We were all touched.Dad went away and soon returned with cups of hot chocolate and a big pizza.Mum and dad went up to those rags,"Excuse me…"
I rushed into a KFC and took out my pocket money.It was so cold that afternoon but I felt much warmer than I had ever thought possible.
根据短文内容,选择最佳答案.(共5小题,每小题2分,满分10分)
56.Agave the boy a meal box.
A.The young man.
B.The young woman.
C.The old man.
D.Mum and Dad.
57.The boy didn't have the meal becauseC.
A.He saw a sandwich in the meal box.
B.He didn't like the food.
C.He wanted to help the old man.
D.He was not hungry.
58.The writer's parents also bought something forD.
A.the boy
B.the old man
C.their son
D.the boy and the old man
59.The underlined word"in rags"meansB.
A.用破旧衣服的
B.衣衫褴褛的
C.衣着华丽的
D.嘲笑人的
60.What did the writer most probably do at the end of the story?A
A.He bought some food for the homeless.
B.He told his story to the people in the KFC.
C.He gave his pocket money to the homeless.
D.He asked the other passengers to help the homeless.
分析 文章大意:这篇文章主要讲了圣诞前的一个寒冷的下午,作者和父母亲在等火车时,看到一个年轻人把一份盒饭送给一个无家可归的男孩,但是这个男孩又把这份盒饭送给一个衣衫褴褛的老人,老人又委婉地让男孩一起吃三明治.作者和父母亲被感动了.
解答 56-60:ACDBA
56题答案:A细节理解题.根据"Excuse me,"the man bent down."My wife and I bought two meal boxes but one was enough for us.We hate to waste good food.Can you help us out and put this to use?"he handed the boy a meal box.句意:"打扰一下,"这个人弯下腰,"我妻子和我买了两份盒饭,但是我们一份就够了.我们讨厌浪费好食物.你能帮我们利用这份盒饭吗?"the man指的就是上文中出现的the young man.故选A.
57题答案:B推理判断题.根据 He placed the still-warm meal box in the old man's hands without waiting for an answer.句意:他没有等老人回答,就把这个仍然热的盒饭放在老人的手里.可知他不吃是因为他想帮助老人.可知应选B.
58题答案:D 考查判断推理题.根据文中的Dad went away and soon returned with cups of hot chocolate and a big pizza.Mum and dad went up to those rags,"Excuse me…"爸爸走了,很快就回来了,手里拿着一杯热巧克力和一个大比萨饼,爸爸妈妈走到那些衣衫褴褛的人前,"对不起…"可知是给他们俩,故答案是D.
59题答案:B词意猜测题.根据短文中的句子"in a worn sweater,worn trousers and open shoes,"句意:穿着破旧的毛衣,裤子以及张嘴的鞋子.可知这位老年人衣衫褴褛.故答案为B.
60题答案:A推理判断题.I rushed into a KFC and took out my pocket money.我跑到肯德基,拿出我的零花钱.可知他要给他们买东西吃.故选A.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.