精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.Every day in China,about 200million children go to school.Many of them take school buses.What should we do to keep these students safe on the road?
On April 5,the State Council (国务院) published new rules about school bus safety.These new rules are much stricter than the old ones.
Under the new rules,local governments must make sure that students attend nearby schools or boarding (寄宿的) schools to reduce traffic risks.Also,local governments must help kids in the countryside reach their school buses.
From now on,school buses have a speed limit of 80km per hour on highways and 60km per hour on normal roads.While on the road,other cars must let school buses go first.
The new rules also say that school buses must never be overloaded (超载的).They have a speed limit of 80km per hour on highways and 60km per hour on normal roads.
There are many other rules as well.A school bus must have more than seven seats.On each bus,there must be at least one adult to keep an eye on the kids.Each school bus must have a fire extinguisher (灭火器),a first aid kit (急救箱) and a GPS.
Last year,a series of school bus accidents happened in China.To stop such accidents,the Central Government decided to strengthen the rules for school buses.
The most serious accident happened in November in Gansu,when a nine-seat minibus crashed.There were 62children inside,and 21of them died.

31.Under the new rules,which of the following is NOT true?B
A.School buses must not be overloaded.
B.School buses must drive 80km/h or less on normal roads.
C.School buses can go first when there are other cars.
D.School buses must drive 80km/h or less on highways.
32.The phrase"keep an eye on"in Paragraph 6has a similar meaning to"A".
A.look after
B.play with
C.look for
D.chat with
33.According to the new rule,a school bus must have the following EXCEPTC.
A.a GPS 
B.more than seven seats
C.a parent of one of the students   
D.a fire extinguisher and a first aid kit
34.The government made new rules for school buses becauseD.
A.21students died in school bus accidents last year
B.the government encourages all students to take school buses
C.200million children in China go to school by bus every day
D.school buses in China were not safe enough before.

分析 文章大意:本文讲述的是校车的安全问题.在中国,每天约有200万儿童上学.他们中的许多人乘校车.在4月5日,国务院公布了关于校车安全的新规则.这些新规则比旧的要严格得多.在新规则下,地方政府必须确保学生就读附近的学校或寄宿制学校,减少交通风险.还有许多其他的规则.校车必须有超过七席.每条总线上,必须有至少一个成年孩子留意.每个校车必须有一个灭火器,急救箱和GPS.去年,一系列的校车事故发生在中国.要停止这样的意外,中央政府决定加强校车的规则.最严重的事故发生在11月在甘肃,九座小巴士坠毁.里面有62名儿童,其中21人死亡.

解答 31-34:BACD
31题答案:B 细节理解题,根据文中语句"They have a speed limit of 80 km per hour on highways and 60 km per hour on normal roads."理解可知.校车的速度在高速公路是80,普通公路是60,选项C是不对的,故选B.
32题答案:A 词汇题,根据文章前面内容On each bus,there must be at least one adult to 在每辆公共汽车上,至少有一个成年人,应该是照顾他们,故选A.
33题答案:C 细节理解题,根据文中语句"A school bus must have more than seven seats.On each bus,there must be at least one adult to keep an eye on the kids.Each school bus must have a fire extinguisher (灭火器),a first aid box and a GPS."理解可知.校车中没有涉及到学生家长的问题,故选C.
34题答案:D 细节理解题.根据倒数第二段To stop such accidents,the Central Government decided to strengthen (加强) the rules for school buses.可知是因为校车安全事故频发,为了减少事故中央政府决定加强校车的规定,故选D.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.My sister can play ___________ guitar,but my friend Jack can play ___________ baseball.(  )
A.a; theB.the; aC./;theD.the;/

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.
  
81.If you want to eat some seafood,you can go toB.
A.Willie Mae's                       
B.Natasha's Kitchen
C.EIFFEL SOCIETY                  
D.HOSHUN RESTAURANT
82.You can callD if you want to have a taste of Southern home cooking.
A.540-302-9717      
B.504-525-2951      
C.504-410-9997     
D.504-822-9503
83.You can eat someA food in EIFFEL SOCIETY.
A.Indian 
B.Russian 
C.Chinese 
D.Japanese
84.The latest business hour lasts untilB among the four restaurants.
A.2am 
B.3am 
C.3pm 
D.l0:30pm
85.You can haveC choices if you want to have dinner at 6pm on Saturday Evening.
A.one               
B.two            
C.three                   
D.four.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.根据短文内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文内容完整、正确(每个词只能用一次)有两个多余词.
play  activity  be  also  you  stop  make  example  special  but  new  life

When you finish high school or university,is learning done?The answer is"no".In many countries people continue learning all their lives.Why is lifelong(终身的) learning important?How can it help you?Let's look at one(56)exampleof lifelong learning in Japan.
You go to school and learn.You study.You take tests.(57)Butlearning doesn't only happen in school.Learning doesn't (58)stopwhen you graduate from high school or college.You are learning all the time.For example,learning can happen when you go to a museum.It can (59)also happen when you get a job.You learn when you (60)playa sport or when you take a trip.Learning is (61)life!We never stop learning.Every day you can improve (62)yourselfby learning something(63)new.
In Japan,lifelong learning is very important.People in Japan like to try some new learning(64)activities.Music,calligraphy(书法)and foreign languages(65)aresome of their favorite classes.The Japanese take classes to improve their skills and learn new things.
When we graduate from school,we can continue to learn.Make lifelong learning one of your aims!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

12.Al was a potter (制陶工).He had a wife and two fine sons.One night,his older son got a stomachache.At first,Al and his wife thought the boy just got a bad cold,so they didn't take it(16)B.But it was not a cold.It was terrible appendicitis(阑尾炎),and the boy died suddenly that night.Knowing the (17)C could not happen if he had taken the ill seriously,Al was very(18)Band was (19)Cof guilt.Then his wife couldn't stand the thing,so she left him alone with his six-year-old (20)C son.
Al lost his two favourite persons.He felt no hope in the world and (21)B to alcohol.Then Al became an alcoholic(酒鬼).As he drank more,Al began to lose (22)Ahe had---his home,his land and his work.Finally,Al died (23)B in a San Francisco room.When I heard of Al's death,I thought he was a (24)Dand wasted his life.As time went by,I began to know (25)C I once thought was wrong.I knew Al's little son,Ernie.He is one of the kindest,most caring,most loving men I have ever known.I watched Ernie with his children and saw the love (26)Cthem.I knew that kindness and caring had to (27)A somewhere.I never heard Erine talk much about his father.
One day I asked him,‘I'm really puzzled (困惑) by something.I know your father was the only one to raise you.What on earth (究竟) did he do to make you become such a special person?'Ernie sat quietly and smiled for a few (28)C.Then he said,'When I was a child,Al came into my room every night,gave me a kiss and said,"I love you,son."
Tears came into my(29)A.Al had not left any money(30)B,but he had been a kind,loving father,and he left behind a legacy(遗产) of love.

16.A.seriousB.seriouslyC.easyD.easily
17.A.deadB.diedC.deathD.die
18.A.happyB.sadC.boredD.tired
19.A.fillB.filledC.fullD.fulled
20.A.fineB.elderC.youngerD.youngest
21.A.gotB.turnedC.cameD.said
22.A.everythingB.somethingC.anythingD.nothing
23.A.slowlyB.aloneC.hopefullyD.happily
24.A.winnerB.strangerC.alcoholicD.loser
25.A.thatB.whyC.whatD./
26.a.inB.betweenC.amongD.with
27.A.come fromB.moveC.comeD.move to
28.A.momentB.whileC.momentsD.hours
29.A.eyesB.earsC.handsD.feet
30.A.backB.behindC.in frontD.before.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.阅读下面短文,根据所读内容,在文章后62-71小题的空格里填入一个最恰当的单词.每空一词.
Maybe you are a common student.You probably think you will never be a top student.This is not necessarily so,however.Anyone can become a better student if he or she wants to.Here's how.
Plan your time carefully.When you plan your week,you should make a list of things that you have to do.After making this list,you should make a plan of your time.Don't forget to spare enough time for entertainment.A weekly plan may not solve all your problems,but it will force you to realize what is happening to your time.
Find a good place to study.Look around the house for a good study area.Keep this space,which may be a desk or simply a corner of your room,free of everything but study materials.No games,radios,or television!When you sit down to study,focus on the subject.
Make good use of your time in class.Take advantage of class time to listen to everything the teachers say.Really listening in class means less work later.Taking notes will help you remember what the teacher says.
Study regularly.When you get home from school,go over your notes.Review the important points that your teacher mentioned in class.If you know what your teacher is going to discuss the next day,read that material.This will help you understand the next class.If you do these things regularly,the material will become more meaningful,and you will remember it longer.
Develop a good attitude(态度)about tests.The purpose of a test is to show what you have learned about a subject.They help you remember your new knowledge.The world won't end if you don't pass a test,so don't be too worried.
There are other methods that might help you with your studying.You will probably discover many others after you have tried these.
How to Become a Better Student.
General methodsHow to(62)Advantages
Plan your time carefullyMake a listForce you to realize (64)what is happening to your time.
Make a (63)plan
Find a good place to studyFree of everything but
(65)study materials   
You can put all your
(66)heartinto the subject.
Make good use of your time in classListen to everything the teachers sayReally listening in class means (68)less work later.
Taking (67)notes
Study regularlyReview your notesHelp you (70)understand it better,remember it longer.
(69)readnew material
Develop a good attitude about testsDon't be too (71)worried.Remember new knowledge

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.The sun beat down on Zhang Tingjun as she ran the"City of Peace"marathon (马拉松) in Dili,East Timor,last June.As the 28-year-old came up to the finish line,she felt something rising in her throat (喉咙).When she was done,she caught sight of her three running mates and saw that they were also troubled by emotion.It was not because their unpleasant experience was over.For Zhang and her friends,each step they took would help save a life.
It all started in July 2009 when the four young Singaporean women decided to go on an adventure (历险) together.Someone suggested a five-day bicycle race and they jumped at it.
Soon they were talking about the poverty (贫穷) that has troubled East Timor."The conversation slowly turned to a common subject-to use adventure as a chance for change,"Zhang recalls.They set up The Chain Reaction Project (TCRP),with the goal of using their love for sport and adventure to help the poor.
In addition to their four-hour-a-day training plan,they asked families,friends and workmates for donations (赞助).Their first efforts raised just 78.Then out of the blue,Zhang's friend,Ivy Singh Lim,donated﹩15,550."To have someone believe what we are doing means more than the money in my hand,"says Zhang.In all they raised more than﹩35,000.
The four friends arrived in Dili in August 2009,several days ahead of the start of the race.Needing a place to stay,they took up an offer to camp at HIAM Health,a children saving center.
During their week at the center,the women learned that more than half of Timorese children under five don't have enough food.They also discovered that the center was trying to get enough money to prove what it could do to help.TCRP came to a decision the money they had raised would go to HAIM Health.
One child at the center rounded Zhang's heart.Two-year-old Sarah came from a poor family."Sometimes the children's condition is so bad that they cannot grow normally.But Sarah received help early enough and became all right soon,"Zhang recalls.
When the TCRP members returned for the 2010 Dili marathon,they were joined by 18 other runners.The group raised﹩10,000 for HIAM Health,as well as a﹩21,750 playground donated by Playpoint Singapore.Today HIAM Health plays an important role in poor children's lives.
TCRP next plans to climb Mount Kilimanjaro,the highest mountain in Africa,in February 2011.Their goal:to raise at least﹩30,000 for AIDS children.
"We know a﹩10,000 donation isn't going to save the world,"Zhang says."The effort of a group of people will be far greater than the four of us can achieve on our own."

57.Which of the following is the four women's first adventure?A
A.The five-day bicycle race.
B.The"City of Peace"marathon.
C.The camping during night.
D.The climbing of Kilimanjaro.
58.Who did the TCRP members want to help at the beginning?A
A.The poor in East Timor.
B.Friends and workmates.
C.Children who need food.
D.Children who are badly ill.
59.How much did the TCRP raise in the 2010 Dili marathon for HAIM Health?C
A.﹩10,000.
B.﹩15,550.
C.﹩31,750.
D.﹩35,000.
60.The underlined sentence means thatD.
A.the more people believe what we are doing,the more money we can raise
B.to make people believe what we are doing is harder than to raise money
C.our next goal is to make much more people believe what we are doing now
D.it is more important to make ourselves understood than to raise money.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.I used to live in Kobe in Japan.On my way home on the bus every evening I used to look for an old man who often played his saxophone (萨克斯管) near the river.He always looked upriver towards the mountains and he always looked so happy.I couldn't hear his music because the windows were closed on the bus I imagined it to be loud and clear.I wanted to be like that man.
One night I went to Himeji,a city not far from Kobe.As I walked with my family along the river I saw a statue(雕像).It was a young man who looked just like me.He was wearing a cap and smiling.Around his neck was a leather strap(皮带)and in his hands was a saxophone.He was lifting the saxophone to his lips and he was just about to play.My family walked on up the river towards the castle but I stayed there by the statue dreaming of playing a saxophone on TV.
Two weeks later it was my birthday.Imagine my joy when I opened my present from my parents and found that it was a saxophone!I put it to my lips to play,but it wouldn't make a sound.Then Dad told me to read the instruction book to find out what to do.After about 15minutes the saxophone was ready to play.I raised it slowly to my lips as my family watched.But still there was no sound.I blew and blew but I couldn't get the saxophone to play.I was almost crying when suddenly the saxophone made the most beautiful sound-loud and clear like I imagined the music of the man by the river in Kobe.I blew again,I moved my fingers on the saxophone and I made more sounds.Some of them were loud and clear but many of them weren't.I was happy because I was playing very interesting sounds.But I wasn't playing music yet.
Then came the lessons.Night after night,week after week my teacher made me practice.Slowly I started to improve and at last there came the magic day when I started to play music.Now I'm in the TV studio with my saxophone strapped to my neck and my cap on my head.I'm waiting to be called to the stage to play my first ever saxophone solo on TV.I'm thinking of the man by the river in Kobe and the statue smiling at me in Himeiji.I'm a happy man.

57.The statue along the river made the writer think ofD.
A.having a saxophone
B.the old man along the river
C.having the same cap and saxophone as the boy
D.learning to play the saxophone and playing on TV
58.On his birthday,the writerC.
A.could play the saxophone well
B.practiced a lot and could play the saxophone well
C.was happy because he got a saxophone as a present
D.was unhappy because he couldn't play the saxophone well
59.The underlined word"magic"shows that the writerA.
A.was very excited
B.was very surprised
C.learnt to play music easily
D.didn't know how to play music
60.What's probably the best title for this passage?D
A.The magic day.
B.My birthday present.
C.The statue and his saxophone.
D.The old man and my saxophone.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

7.Please keep quiet.The baby is sleeping.

查看答案和解析>>

同步练习册答案