20.Nothing could stop Dad.After he was put on disability for a bad back,he bought a small farm in the country,just enough to grow food for the family.He planted vegetables,fruit trees and even kept bees for honey.
And every week he cleaned Old Man McColgin's chicken house in exchange for manure(肥料).The smell really burned the inside of your nose.When we complained(抱怨) about the terrible smell,Dad said the stronger the manure,the healthier the crops,and he was right.For example,just one of his cantaloupes(甜瓜) filled the entire house with its sweet smell,and the taste was even sweeter.
As the vegetables started coming in,Dad threw himself into cooking.One day,armed with a basket of vegetables,he announced(宣称) he was going to make stew(炖菜).Dad pulled out a pressure cooker and filled it up with cabbages,eggplants,potatoes,corns,onions and carrots.For about half an hour,the pressure built and the vegetables cooked.Finally,Dad turned off the stove,the pot began to cool and the pressure relief valve sprayed out a cloud of steam.If we thought Dad's pile of chicken manure was bad,this was 10 times worse.When Dad took off the lid,the smell nearly knocked us out.
Dad carried the pot out and we opened doors and windows to air out the house.Just how bad was it?The neighbours came out of their houses to see if we had a gas leak!
Determined,Dad filled our plates with steaming stew and passed them around.It didn't look that bad,and after the first wave had shut down my ability to smell,it didn't offend the nose so much,either.I took a taste.It would never win a prize in a cooking competition,but it was surprisingly edible,and we drank up every last drop of soup.
29.Why did Dad clean Old Man McColgin's chicken house regularly?C
A.To earn some money for the family.
B.To get rid of the terrible smell.
C.To collect manure for his crops.
D.To set a good example to us.
30.What can we infer about Dad's stew?B
A.It is popular among the neighbours.
B.It tastes quite delicious.
C.It looks very wonderful.
D.It contains honey and vegetables.
31.What does the underlined word"offend"in the last paragraph mean?B
A.To attract.
B.To upset.
C.To air.
D.To shut.
32.What can we learn about Dad from the text?C
A.He is an experienced cook.
B.He is a troublesome father.
C.He has a positive attitude to life.
D.He suffers a lot from his disability.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了作者的父亲患了背病,但是坚强的父亲仍坚持自己种菜,本文作者就第一视角记录了与父亲直接的点点滴滴.
解答 29.C.细节理解题.根据第二段"he cleaned Old Man McColgin's chicken house in exchange for manure(肥料)."可知,清理鸡舍为的是得到肥料.in exchange for:以…交换.故此题应选C.
30.B.推理判断题.根据最后一段内容,尤其是"It would never win a prize in a cooking competition,but it was surprisingly edible,and we drank up every last drop of soup."可知,炖菜的味道不错,最后一口汤都被喝光了.故此题应选B.
31.B.词义猜测题.根据最后一段"It didn't look that bad,and after the first wave had shut down my ability to smell,it didn't offend the nose so much,either.I took a taste.It would never win a prize in a cooking competition,but it was surprisingly edible,and we drank up every last drop of soup."句意可知,看起来也没有那么坏,虽然最初我闭上了鼻子,不过也没有____我的鼻子,猜测应该是"使…不适,不舒服"的意思.故此题应选B.意思"打乱,搅乱".
32.C.推理判断题.根据本文内容可知,父亲背部有残疾,但还买了农场,精心耕种.收获后,自己做炖菜.由此可以看出父亲有着积极的生活态度.故此题应选C.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.